Bohemi z Montparnassa

Jean Cocteau & Veno Pilon

2016

Sebastião Salgado: Geneza

pregledna razstava fotografskega velikana

2016

PhotoMagic

Stane Jagodič, Gábor Kerekes, Branko Lenart

2016

Portfolio Review 2016

  Festival Fotonični trenutki – Mesec fotografije 2016 vabi fotografe, da predstavijo svoja dela na Portfolio Review, ki bo potekal […]

2016

Natečaj za Večerne projekcije

Mednarodni natečaj za sodobne fotografe

2016

arhiTEKSTURE

 
 
 
Virginia Vrecl, Hisa ZTR1A. Maribor, 2011

Virginia Vrecl, Hisa ZTR1A. Maribor, 2011

Virginia Vrecl

Otvoritev: 31. 5. ob 19.00

Kavarna NUK & Arhiteka, Ljubljana

 

S fotografsko razstavo arhiTEKSTURE avtorica Virginia Vrecl predstavlja niz dvajsetih arhitekturnih fotografij, ki povezujejo kompozicijo arhitekturnega detajla in njegovega izčiščenega vizualnega učinka. Celote arhitekturnih sestavov avtorica beleži v izsekih, ki govorijo vzporedno zgodbo.

Podobe delov zgradb ali okolij skozi njen fotografski pogled postajajo podobe iz polja formalne estetike. S tem se prvine arhitektonike prevajajo v izčiščeno vizualnost. Kot bi želele preverjati in predstavljati kompozicije z izpostavljanjem vzorcev, oblik, kontrastov, geometrij, igre svetlobe in sence, gradacij, ki so na prvi pogled skrite v kompleksni celovitosti arhitekture, so njene arhitekturne fotografije usmerjene k »arhistraktni umetnosti«, kot jo je poimenoval John Kosmopoulos. Ta pa ponuja percepcijo arhitekture tudi onkraj njene intencionalnosti. Z načinom reprezentacije fotografija arhitekturi nastavi ogledalo. Hkrati pa arhitekturo prikaže na specifičen način, ki lahko bistveno vpliva na siceršnje dojemanje te arhitekture.

Fotografije Virginie Vrecl so dokumenti časa in prostora, ki iz vsakdanjega okolja iztrgajo fragmente posebnega ali izjemnega, navdušujočega ali preprosto lepega. S tem opozorijo na pomen, moč in relevantnost arhitekturne kompozicije v sodobni prostorski realnosti. Stališče iskanja presežnega v vsakdanjem pa presega formalni estetski diskurz in nas napoti v sfero družbenega. Skozi pogled na vsakdanjost nakazuje možnost njenega dojemanja na alternativen način. S tem pa nastavi ogledalo tudi posameznemu opazovalcu.

(dr. Peter Šenk)

Razstava je odprta do 30. 6. 2016.

Odpiralni čas:
Ponedeljek-petek: 8.00-20.00
Sobota: 8.00-14.00

Naslov: Turjaška ulica 1, Ljubljana