Bohemi z Montparnassa

Jean Cocteau & Veno Pilon

2016

Sebastião Salgado: Geneza

pregledna razstava fotografskega velikana

2016

PhotoMagic

Stane Jagodič, Gábor Kerekes, Branko Lenart

2016

Portfolio Review 2016

  Festival Fotonični trenutki – Mesec fotografije 2016 vabi fotografe, da predstavijo svoja dela na Portfolio Review, ki bo potekal […]

2016

Natečaj za Večerne projekcije

Mednarodni natečaj za sodobne fotografe

2016

Matjaž Rušt

 
 
 
Matjaž Rušt, #ljubljana, 2013-2014

Matjaž Rušt, #ljubljana, 2013-2014

#ljubljana

Otvoritev: 4. junij ob 19. uri

4. 6.–14. 6. 2014

Bikofe, Ljubljana

KJE: Židovska steza 2, Ljubljana

»Osrednji inštrument našega časa«, kot je leta 1941 pisatelj James Agee poimenoval fotografski aparat, danes predstavlja mobilni telefon, ki je postal nepogrešljiv podaljšek slehernika. Ta naprava se je tako močno integrirala v posameznikov vsakdan (in ga tudi dodobra predrugačila), da je postala neločljiv del njegove vsakodnevne izkušnje. Serija #ljubljana Matjaža Rušta sestoji iz fotografij, posnetih s pametnim telefonom, ki tvorijo obširni vizualni kolaž ljubljanske urbane krajine.

Avtor tako ustvarja intimno refleksijo mestnega vsakdana, ki v običajnem ne odkriva neobičajnega, nenavadnega ali spregledanega, temveč zavestno išče in izpostavlja njegovo humornost. S premišljenim kadriranjem v dokumentarni maniri na mobilni zaslon zajema podobe, katerih iskrive bodice razkrivajo banalnost in absurdnost najrazličnejših situacij, ki konstituirajo vsakdanjost in običajnost.

Tovrstno vizualno raziskovanje neposredne okolice se navezuje na tradicijo vernakularne in ulične oziroma »snapshot« fotografije 60. in 70. let prejšnjega stoletja, na drugi strani pa predstavlja digitalizacijo popularnega trenda »retro-nostalgije« in »retro-šika«. Če lomografi in uporabniki drugih enostavnih starinskih fotoaparatov opozarjajo na trend vračanja analogne fotografije, je uporaba pametnega telefona zgolj digitalna različica tega fenomena. Instantno zajetje vsakdana je z mobilnim telefonom še enostavnejše in hitrejše, medtem ko je mogoče hipno ujeti trenutek istočasno deliti tudi na svetovnem spletu. Rušt se tako pridružuje drugim sprehajalcem in urbanim pohajkovalcem, sodobnim različicam Baudelairejevega flâneurja iz 19. stoletja, ki osebno doživljanje mestnega vsakdana pretvarjajo v fragmentirane vizualne podobe, pri tem pa mu fotografiranje s pomočjo pametnega telefona pomeni zgolj enega od možnih načinov kreativne rabe fotografije.

Jasna Jernejšek

matjazrust.tumblr.com