Bohemi z Montparnassa

Jean Cocteau & Veno Pilon

2016

Sebastião Salgado: Geneza

pregledna razstava fotografskega velikana

2016

PhotoMagic

Stane Jagodič, Gábor Kerekes, Branko Lenart

2016

Portfolio Review 2016

  Festival Fotonični trenutki – Mesec fotografije 2016 vabi fotografe, da predstavijo svoja dela na Portfolio Review, ki bo potekal […]

2016

Natečaj za Večerne projekcije

Mednarodni natečaj za sodobne fotografe

2016

ŠYMON KLIMAN: Fashion in Action

 
 
 

Šymon Kliman, iz serije Moda v akciji, 2011

8. junij – 11. julij 2012

Otvoritev: petek, 8. junija ob 20. uri

Galerija Dimenzija napredka Solkan

Fotografska serija Šymona Klimana Moda v akciji predstavlja prekrivanje med resničnostjo in fikcijo in povezuje tako načela modne kot dokumentarne fotografije. Resnični svet z resničnimi ljudmi, resničnimi ulicami in kraji, v njem pa neresnični liki modelov. Delo je tesno povezano z njegovo serijo Ženske v gospodinjstvu, ki je našla navdih v običajnih ženskah, ki opravljajo vsakdanja dela na svojih domovih.

Varljive iluzije, ki jih vsebujejo slike v revijah in kažejo retuširane modele, lahko povzročijo boleče izkušnje pri ženskah, nezadovoljnih s svojo podobo, ki se nikakor ne more meriti z visokimi standardi. Zato se je Kliman odločil ustvariti nov cikel, v katerem je modele postavil v vsakdanje okolje. Ujel je podobe krajev, na katerih modelov v nobenem primeru ne pričakujemo.

Šymon Kliman je mlad fotograf, ki eksperimentira z različnimi vrstami fotografije, od dokumentarne, modne, pa do ulične. Njegov prvi projekt o romski skupnosti je nosil naslov Čudoviti ljudje. Serija je nastala v letih 2008–11,ko je obiskal romske skupnosti v bližini slovaškega mesta Kežmarok in portretiral ljudi, ki so tam živeli. Med nastajanjem cikla je vzpostavil tesne vezi z marginaliziranimi skupnostmi, ki so ga v zameno sprejele v svoje okolje. Tako je lahko v objektiv ujel resnične podobe članov skupnosti in razkril njihovo hrepenenje po sreči in boljšem življenju.

Po zaključku serije Čudoviti ljudje se je odločil, da bo nadaljeval z upodabljanjem običajnih in marginaliziranih ljudi. Lotil se je projekta Partizani, ki ga je navdihnil njegov »francoski idol«, znan kot JR. Čeprav je v Klimanovih delih opaziti močan vpliv JR-jevih formalnih elementov, je serija postavljena v izrazito lokalno okolje. Poskuša namreč oživiti spomine na slovaške junake iz druge svetovne vojne. Potovanje in poslušanje zgodb ostarelih žensk in moških, ki so doživeli vojno in jo preživeli, se je še enkrat pokazalo kot velik izziv. Za vsakim portretom stoji (resnična) zgodba, ki upodablja posamezne delčke njihovih izpovedi. Potreti so v ogromnih velikostih razstavljeni na zidovih mostov, stavb in postaj v Bratislavi.

(Michaela Bosáková)

www.facebook.com/galerijadimenzijanapredka

www.symonphoto.com