Razstave

Almin Zrno, skladnost in lepota človeškega telesa v njegovi polni moči in ekspresivnosti

Almin Zrno, skladnost in lepota človeškega telesa v njegovi polni moči in ekspresivnosti

Moč telesa

Almin Zrno, skladnost in lepota človeškega telesa v njegovi polni moči in ekspresivnosti

Almin Zrno: The Power of Body
Almin Zrno, The Power of Body, 2014

Almin Zrno

otvoritev: 25. 5. ob 20.00

Mala galerija, Cankarjev dom, Ljubljana

 

Znani sarajevski fotograf Almin Zrno za svojo ljubljansko predstavitev pripravlja klasično temo mnogih fotografov – skladnost in lepoto človeškega telesa v njegovi polni moči in ekspresivnosti tako v mirujočem stanju kot tudi v gibanju, plesu ali športu. S svetlobno igro mu vedno znova uspeva razkriti nove podrobnosti in novo gibanje v žaru lastnega vzhičenja in navdiha, ki nam ga ponuja v sinestetičnem vzdušju erosa anatomije (življenja) kot antitezi thanatosa, pa tudi muskulaturnost telesa.

Skozi različne vizualne strukture telesne anatomije avtor na poseben in izrazit način prikazuje telo v moči in moč v telesu, z aluzijo na Da Vincijeve proporce Vitruvijskega človeka kot ključnega parametra lepega. Ob razstavi bodo na ekranu predvajane tudi fotografije iz Zrnove monografije Viječnica, ki jih je avtor posnel ob odmevnih razstavah uglednih likovnih umetnikov Jannisa Kounellisa, Ede Murtića in Brace Dimitrijevića v tedaj še neobnovljenih prostorih v vojni razrušene sarajevske narodne knjižnice, izjemne stvaritve avstro-ogrskega mavrskega stila.

Almin Zrno (1966) je že v gimnazijskih letih v okviru sarajevskega Foto kino kluba CEDUS pritegnil pozornost s svojim izjemnim talentom za fotografijo. Svojo polno afirmacijo je doživel v povojnih letih, v zadnjem desetletju pa je postal izstopajoča osebnost v bosansko-hercegovskem fotografskem svetu. Po uspešno zaključenih tečajih World Press Photo, Reutersa in British Councila je leta 1996 prevzel vodenje foto redakcije najprodornejše bosansko-hercegovske časopisne hiše Avaz, od leta 1999 pa se je preselil k tedniku Dani. Ob avtorskem delu se poklicno poleg časopisne ves čas ukvarja tudi z modno, portretno in reklamno fotografijo. Leta 2000 je bil sprejet v ULUPUBiH in odtlej deluje kot svobodni ustvarjalec. Zrno je avtor ali soavtor več katalogov in monografij, v Bosni in Hercegovini pa je prejel tudi številne ugledne nagrade s področja fotografije.

(Nina Pirnat Spahić)

Razstava je odprta do 28. 6. 2016.

Odpiralni čas:
Vsak dan: 10.00-22.00

Naslov: Prešernova cesta 10, Ljubljana