Pogovori o sodobni fotografiji

POGOVORI O SODOBNI FOTOGRAFIJI
23. oktober – 24. oktober 2008; Sejna soba M3, Cankarjev dom Ljubljana

Poleg razstav festival Mesec Fotografije tudi v letošnji ediciji ponuja živahen spremljevalni program. Pogovori o sodobni fotografiji predstavljajo v tem kontekstu stalnega sopotnika festivala; gre za forum, ki je namenjen predstavitvam, srečevanju in izmenjavi mnenj o stanju na področju sodobne fotografije.
Letos Pogovore uvaja poglavje »Razvoj v polju sodobne avtorske fotografije v regiji Srednje in JV Evrope«, kjer bomo s sogovorniki predstavili in predebatirali različne poglede na razvoj podpore fotografski umetnosti zlasti v javnem sektorju v tej regiji. Drugi del Pogovorov bo namenjen »pogovoru z avtorji in kustosi razstav«, predstavljenih na festivalu, zlasti tistimi, ki so del uradne selekcije festivala, razstave Photonični trenutki / Photonic Moments.
Festivalski forum ohranja poglavje »Fotografija in založništvo«, kjer se bomo ukvarjali s splošnimi vprašanji fotografskega založništva s poudarkom na sodobni in umetniški fotografiji. Sodelujejo založniki, uredniki in predstavniki revij, predstavljene bodo različne fotografske revije in aktualne publikacije. Forum zaključuje pogovor na temo »Fotografsko izobraževanje«, kjer opažamo v regiji Jugovzhodne Evrope podoben manko kot na področju institucionalne podpore fotografiji. Med drugim bo predstavljena Višja šola za fotografijo, ki je začela z delovanjem z letošnjim šolskim letom.

POGOVORI O SODOBNI FOTOGRAFIJI, Cankarjev dom, Sejna soba M3

V okviru festivala Mesec Fotografije 08 se bodo v dveh dneh po odprtju zgodili tradicionalni Pogovori o sodobni fotografiji, ki bodo združili poglede in mnenja različnih strokovnjakov in ustvarjalcev iz regije jugovzhodne Evrope na to temo. Načete bodo naslednje tematike:

Četrtek, 23.10. 2008 ob 15. uri
Dejan Sluga: Razvoj v polju sodobne avtorske fotografije v regiji Srednje in JV Evrope
Miha Colner: Pogovori z avtorji in kustosi razstav

Petek, 24.10. 2008 ob 15. uri
Jan Babnik: Fotografija in založništvo
Rajko Bizjak: Fotografsko izobraževanje

A) Razvoj v polju sodobne avtorske fotografije v regiji Srednje in JV Evrope
V prvem delu četrtkovega programa bodo sodelovali predstavniki različnih organizacij, ki v svoj program ali dejavnost v veliki meri vključujejo tudi sodobno fotografijo. Predstavljene bodo izkušnje kolegov iz bližnjih držav, obenem pa bomo izpostavili možnosti, ki se na institucionalnem področju ponujajo v Sloveniji.

Jan Sipocz – direktor zavoda Photoport iz Bratislave, Slovaška. Organizacija povezuje predvsem mlajše avtorje, kustose in pisce, ki delujejo na področju sodobne fotografije na Slovaškem.

Gulsen Bal – vodja centra za sodobno umetnost Open Space na Dunaju. Predstavila bo svojo pozicijo znotraj širšega področja sodobne umetnosti s poudarkom na statusu avtorjev iz margine Evrope.

Alessio Curto – direktor festivala Triestefotografia in zavoda Juliet. Z njim se bomo pogovarjali predvsem o festivalu in o sodobni italijanski fotografiji; njegov izbor avtorjev bo novembra na ogled v Jakopičevi galeriji!

Želimir Koščević – od 1980 do 2004 je bil višji kustos v Muzeju suvremene umjetnosti v Zagrebu. Zdaj je programski vodja Foto Galerije Lang v Samoboru. Eden od začetnikov raziskovanja na področju umetniške fotografije v regiji.

B) Pogovori s kustosi in umetniki razstav
Drugi del četrtkovega programa bodo zaznamovali pogovori z umetniki in kustosi, ki delujejo v polju sodobne avtorske fotografije in sodelujejo na mednarodni skupinski razstavi Photonic Moments v Cankarjevem domu. Gostje festivala, umetniki in selektorji iz različnih držav regije bodo predstavili svoje dejavnosti skozi odprt pogovor. Povzete bodo njihove specifike, avtorski pristopi in pogledi na vehementni razvoj avtorske fotografije v zadnjih letih in njeni uveljavitvi v polju sodobnih likovnih umetnosti.

Udeleženci:
Sandra Vitaljić – selektorica hrvaškega dela skupinske razstave Photonic Moments, kustosinja, umetnica in docentka na oddelku za fotografijo Akademije za dramske umetnosti v Zagrebu, bo spregovorila o omenjenih segmentih svojega dela, kuratorskih, ustvarjalnih in pedagoških pristopih v polju avtorske fotografije.

Gulsen Bal – selektorica turškega dela skupinske razstave Photonic Moments, kustosinja, umetnica in teoretičarka, vodja centra za sodobno umetnost Open Space na Dunaju, bo predstavila svojo pozicijo znotraj sveta umetnosti na vseh treh frontah in nanizala specifike delovanja v Avstriji in Turčiji.

Alexander Valchev – umetnik iz Bolgarije, zmagovalec lanskoletne nagrade razstave Photonic Moments, ki jo omogoča partner festivala Culural City Network iz Graza, ravnokar zaključuje enomesečno rezidenčno bivanje v Grazu, okronano s samostojno razstavo v Galerie Centrum Graz. Predstavil bo svoje avtorsko delovanje in pot v mednarodno umetniško sfero.

Angelos Gavrias – sodelujoči umetnik letošnje skupinske razstave Photonic Moments bo predstavil svoje aktualno delovanje v polju sodobne likovne umetnosti in fotografije ter svojo razpetost med nemški in grški kulturni prostor.

Katarina Radović – sodelujoča umetnica letošnjega izbora skupinske razstave Photonic Moments bo predstavila svoje izrazito mednarodno orientirano delovanje, avtorske pristope in situacijo na tem področju v Srbiji.

C: Fotografsko izobraževanje (petek, 24. oktober, pričetek ob 15.00. uri)

Jasna Rojc, prof, v.d. ravnateljica Višje strokovne šole pri Šolskem centru Srečka Kosovela Sežana
dr. Srečo Zakrajšek, direktor IAM, Inštitut in akademija za multimedije
red. prof. Milan Pajk, vodja oddelka za oblikovanje Akademija za likovno umetnost in oblikovanje
dr. Janko Žmitek, dekan Visoke šole za storitve

D: Fotografija in založništvo (petek, 24. oktober, pričetek ob 16.30. uri)

Barbara Čeferin (Eyemazing)
Primož Lampic (AML)
Željko Zarak (Taschen)
Jan Babnik (revija Fotografija)
Ilija Tomanič (revija Fotografija)