Novice

MARIO GIACOMELLI

MARIO GIACOMELLI

MARIO GIACOMELLI

MARIO GIACOMELLI

Mario Giacomelli

V sredo, 6. junija se v sklopu festivala Fotonični trenutki v Ljubljani in Mariboru odvijajo otvoritve treh razstav:

MARIO GIACOMELLI – izbor del Iz arhiva Luigija Crocenzija ob 19. uri v MGLC Ljubljana

FERENZ SCHMIDT – razstava Nemci ob 20. uri v KUD atelje Mikado Ljubljana

VASA PROJECTrazstava 23 ob 20. uri v Galeriji Maribor


MARIO GIACOMELLI: Iz arhiva Luigija Crocenzija

6. junij – 1. julij 2012

MGLC (Mednarodni grafični Likovni center) Ljubljana

Razstava predstavlja izbor najreprezentativnejših del italijanskega fotografa Maria Giacomellija. Ta je eden najvidnejših italijanskih fotografov. Bil je samouk in ni pripadal nobeni šoli. Je pomemben predstavnik italijanskega neorealizma. Ta se pri Giacomelliju kaže v simbolističnem diskurzu, ki se približuje fotografskemu ekspresionizmu, izpostavljajoč čustveni vidik resničnosti, poudarjen s kontrasti in znamenji. Mario Giacomelli je tako kot filmski mag Federico Fellini pogled neorealizma postavil na glavo s tem, ko je v svoje fotografije vpeljal novo, skoraj sanjsko tonsko poezijo in stkal fotografske zgodbe skozi pripovedi in krajine, iz katerih je odstranil nepotrebne podrobnosti.

Mario Giacomelli (Senigallia, 1925–2000) je pri trinajstih začel delati v tiskarni Tipografia Marchigiana, kjer so ga brezmejne možnosti kombiniranja besed in slik, ki jih ponuja tisk, tako očarale, da je celo življenje ostal v tiskarni in pozneje postal njen lastnik. S fotografijo se je ukvarjal redno vsak dan v svojem prostem času. Leta 1963 je John Szarkowsky, kustos Muzeja sodobne umetnosti MoMA v New Yorku, kupil serijo fotografij Scanno in eno objavil v prestižnem katalogu muzeja Looking at Photographs.

www.mglc-lj.si

FERENZ SCHMIDT: Nemci

6. junij – 29. junij 2012

KUD atelje Mikado Ljubljana

Fotografije Ferenza Schmidta so pomemben dokument atmosfere v povojnem Münchnu in Nemčiji. Razkrivajo ga kot pretanjenega opazovalca vsakdanjega življenja z izrednim občutkom za ujetje pravega trenutka in smislom za slikarsko kompozicijo. Schmidta ni zanimala vnaprej postavljena scenska fotografija. V nekem smislu so njegove fotografije kot zen ali poezija, ki zahtevata dolge in natančne priprave za trenutek izražanja. Schmidt je to razumel in uporabil fotografsko tehniko kot svoj izraz.

Ferenz Schmidt je bil rojen v Budimpešti leta 1934. Leta 1956, ko je sovjetska vojska okupirala Madžarsko, je Ferenz skupaj z drugimi študenti protestiral. Zaradi goreče angažiranosti je bil aretiran in moral je zapustiti Madžarsko v 24 urah, sicer bi ostal v zaporu. Odšel je. Preko Dunaja je pripotoval v München v začetku leta 1957, star komaj 23 let, in začel obiskovati šolo za novinarsko fotografijo. Med študijem je moral delati reportaže.

VASA PROJECT: 23

6. junij – 30. junij 2012

Galerija Maribor

Razstava 23 je sklop triindvajsetih del slovenskih fotografov, ki zastopajo različne stile in pristope v fotografiji. Fotografije so bile izbrane na osnovi različnosti in izstopanja narave fotografa. To je prva razstava ustvarjena v sodelovanju med Galerijo (Slovenijo) in projektom VASA (svetom). Razstava 23 vsebuje kratek pregled sodobnih fotografskih del v Sloveniji. Gledalec razstave bo na prvi pogled opazil odsotnost ažurne oz. reportaže fotografije. Kot kustosa razstave sva izbrala dela, ki se veliko bolj osredotočajo na oseben izraz kot na iluzijo vsakdanje realnosti.