1. junij – 17. junij 2012

1. junij – 17. junij 2012

EDI ŠELHAUS: Prvi festivali slovenske popevke

1. junij – 17. junij 2012

Edi Šelhaus, Merjenje moči stare in nove "garde" pevcev - Debitanti, 1963

1. junij – 17. junij 2012

Atrij ZRC SAZU Ljubljana

Fotografska razstava z naslovom Prvi festivali Slovenske popevke Edija Šelhausa je izbor iz razstave Glasbeni svet šestdesetih – ob 90-letnici fotoreporterja Edija Šelhausa, ki jo je l. 2009 pripravil Muzej novejše zgodovine Slovenije (avtorica kustosinja Jožica Šparovec) v počastitev 90-letnice Edija Šelhausa, enega od legend slovenskega vojnega in povojnega fotoreporterstva. Razstava je v obdobju 2009/2010 prepotovala številna domača razstavišča kot so Ljubljanski grad, avla Radia Slovenije, Festivalna dvorana na Bledu, Knjižnica Otona Župančiča in Muzej novejše zgodovine Slovenije v Ljubljani.

Razstava Prvi festivali Slovenske popevke Edija Šelhausa obeležuje 50-letnico prvega festivala Slovenska popevka, ki je bil l. 1962 na Bledu, od koder se je leta 1964 preselil v Ljubljano. Fotografije na razstavi, ki jih je posnel Edi Šelhaus, so izdelane iz originalnih negativov njegove fotografske zbirke, ki jo je leta 2000 podaril Muzeju novejše zgodovine Slovenije. Nekaj fotografij pa je tudi iz zbirke fotoreporterjev, ki jo je maja 2009 Muzeju podarila časopisna hiša Delo, kjer je bil od samih začetkov časopisa leta 1958 do konca leta 1972 zaposlen tudi Edi Šelhaus. Ta je namreč del svojega opusa po upokojitvi pustil še na Delu.

Skupno 25 fotografij iz omenjene razstave prikazuje utrinke s petih festivalov Slovenske popevke – s prvih treh festivalov iz let 1962 in 1963 (Festivalna dvorana na Bledu) in iz leta 1964 (Gospodarsko razstavišče v Ljubljani) ter z dveh festivalov iz let 1966 in 1971 (Hala Tivoli). Edi Šelhaus je bil eden redkih fotoreporterjev, ki je fotografiral prve festivale popevk (kot tudi jazza). Zanimivost njegovih posnetkov je, da je beležil tudi dogajanje v zakulisju, o čemer je bilo v publikacijah (npr. revija Tovariš ali Šelhausova monografija Fotoreporter) objavljenih nekaj zanimivih posnetkov ter celo fotozgodb, ki so sicer značilne za njegovo delo.

Fotografije z znanimi pevci, dirigenti, orkestri, zasedbami in ansambli iz zlate dobe Slovenske popevke so izjemno redke, mnoge pravzaprav unikatne. Na njih najdemo Marjano Deržaj, Majdo Sepe, Staneta Mancinija, Jelko Cvetežar, Lada Leskovarja, Beti Jurkovič, Matija Cerarja, Rafka Irgoliča, Nina Robiča, Lidijo Kodrič, Barbaro Jarc, Katjo Levstik, Eldo Viler, Alenko Pinterič, Ireno Kohont, Ivanko Kraševec, Petra Ambroža, Brate Boštjančič, Ota Pestnerja, Alfija Nipiča, Antona Martyja, Bojana Adamiča, Jožeta Privška, Maria Rijavca, Jureta Robežnika in druge.

(Jožica Šparovec)

www.muzej-nz.si