FOTONIČNI TRENUTKI – MESEC FOTOGRAFIJE 2010

Jeffrey Silverthorne, Table at the Dallas Cowboys, 1992

Festival FOTONIČNI TRENUTKI 2010 je zaključen!

Z odprtjem razstave Fotokartuni avtorja Marka Lipuša v Galeriji Photon – Centru za sodobno fotografijo ter podelitvijo Nagrade za najboljšo samostojno razstavo v sklopu festivala Fotonični trenutki – Mesec fotografije 2010 se je letošnja prireditev tudi uradno zaključila.

Nagrado festivala, ki jo podarjata podjetje EPSON in organizacija CCN Kulturvermittlung Steiermark iz Graza, je v letošnjem letu prejel Goran Bertok za razstavo ‘Rdeče in črno’, ki se je odvijala med 29. oktobrom in 14. novembrom 2010 v Galeriji Kibela v Multi-medijskem centru Kibla v Mariboru.

Goran Bertok je z razstavo ‘Rdeče in črno’ v obsežni prostorski postavitvi predstavil opus zadnjih šestih let, v katerem se poglobljeno podaja v raziskovanje človeškega telesa in njegove fizične smrti. Celosten ambient v Galeriji Kibela je poudaril vsebinske in formalne relacije med posameznimi zaključenimi projekti ali deli v procesu ter predstavil povsem novo produkcijo umetniških del Gorana Bertoka.

Vabljeni k ogledu preostalih razstav, ki se bodo zaključile v prihodnjih dnevih in tednih, predvsem pa na ponovno snidenje čez slabi dve leti, ko se bo zgodila naslednja edicija festivala FOTONIČNI TRENUTKI – Mesec fotografije 2012!

***
Najavljamo 5. festival avtorske fotografije FOTONIČNI TRENUTKI – Mesec fotografije 2010

Odprtje festivala: četrtek, 21. oktober ob 20. uri – Mala galerija / Cankarjev dom Ljubljana

V oktobru in novembru se bo v celotni Sloveniji ter s središčem v Ljubljani ponovno odvijal festival FOTONIČNI TRENUTKI – Mesec fotografije 2010, ki bo predstavil vrsto fotografskih razstav in ostalih spremljevalnih dogodkov. Prireditev, ki je bila v Ljubljani prvič organizirana leta 2005, se v letošnjem letu prvič predstavlja kot bienale. Namen festivala je promocija, popularizacija in prezentacija fotografskega ustvarjanja – tako domačega kot mednarodnega – v širši javnosti, pri čemer dajemo poseben poudarek sodobni avtorski fotografiji kot integralnemu delu sodobne likovne umetnosti. Fotografija dobiva v polju sodobnih vizualnih praks zmeraj večjo veljavo, zato se večajo tudi razlike v dojemanju fotografskega medija. Festival poskuša v tem duhu podpirati predvsem izvirne in sodobne pristope, ki predpostavljajo avtorski ali umetniški princip ustvarjanja.

Programski poudarek festivala je na predstavitvah fotografskega ustvarjanja iz širše regije Srednje in Jugovzhodne Evrope, prav tako pa so v program vključeni tudi predstavniki ostalih lokalnih prizorišč, ki bodo imela v programu festivala posebno mesto. Uradni sedež in informativni center festivala se bo nahajal v Cankarjevem domu, kjer se bo odvijala uradna razstava, osrednji spremljevalni program ter tudi sama otvoritev festivala. V partnerskih razstaviščih bodo predstavljene številne razstave in bogat spremljevalni program. V letošnji ediciji pri festivalu sodeluje preko 20 partnerskih organizatorjev, od večjih javnih zavodov do manjših galerij, pobud in posameznikov, ki pripravljajo delčke programa za mesec in pol trajajoči festival.

Festival FOTONIČNI TRENUTKI – Mesec fotografije 2010 ima osrednjo skupinsko razstavo z nazivom Tension Field, ki raziskuje relevantne tendence na področju avtorske fotografije v regiji in s katero se tudi odpira festivalsko dogajanje v Cankarjevem domu. Festival ponuja številne projekte domačih in mednarodnih partnerjev, skupaj okrog trideset, posebej pa velja izpostaviti retrospektivno razstavo Lee Miller v Jakopičevi galeriji, pregled dela znanega ameriškega fotografa Jeffreya Silverthorna v galeriji Photon ter pregledne razstave madžarske, slovaške in srbske sodobne fotografije.

V otvoritvenem tednu festivala bo v Cankarjevem domu potekal Forum – Pogovori o sodobni fotografiji z osrednjo temo razvoja fotografske ustvarjalnosti, od klubske do galerijske scene. Ta del Foruma bo namenjen predstavitvam udeležencev projekta Tension Field: kustosov, umetnikov, predstavnikov institucij, teoretikov in publicistov. Posebni poudarek Foruma – kar je sedaj že stalnica festivala – je usmerjen v predstavitve založnikov, pogovore s predstavniki založb in predstavitve njihovih revij in publikacij.

Oglej si festival Fotonični trenutki na Facebooku!