Novice

Antonio Živkovič: iz serije Odsev spomina

Antonio Živkovič: iz serije Odsev spomina

PHOTONIC MOMENTS 2012

Fotonični trenutki – Mesec fotografije 2012: festival sodobne fotografije
29. maj – 30. junij 2012.

Antonio Živkovič: iz serije Odsev spomina

 

 

Photon – Center za sodobno fotografijo najavlja 6. festival avtorske fotografije Fotonični trenutki – Mesec fotografije 2012!

 

Odprtje festivala: 29. maj ob 20. uri – Jakopičeva galerija / MGML, Ljubljana

 

V mesecu juniju se bo odvijala že šesta edicija bienalnega festivala sodobne fotografije FOTONIČNI TRENUTKI, v sklopu katerega bo v Ljubljani  in v partnerskih mestih po Sloveniji potekala vrsta fotografskih razstav, predavanj in pogovorov.

Uradno odrtje festivala se bo zgodilo v torek, 29. maja v Galeriji Jakopič z razstavo Magnum’s First: The Face of Time, obsežno skupinsko predstavitvijo zgodnjih del kultne fotografske agencije Magnum. Magnum’s First predstavlja ponovno odkritje in rekonstrukcija prve skupinske fotografske razstave te agencije iz leta 1955, ki je dolga leta veljala za izgubljeno. Osrednja tema razstave je bilo vprašanje »fotografskega humanizma«, ko so ljudje so v svojih okoljih upodobljeni brez senzacionalizma.

Festival Fotonični trenutki je tudi tokrat sestavljen iz petih glavnih tematskih in formalnih sekcij s poudarkom na dveh osrednjih kategorijah, kjer izpostavljamo regionalne tendence sodobne fotografije. Avtorsko – dokumentarni fotografski izraz odlikuje delovanje agencije Magnum; slednja bo predstavljena skozi razstavo Magnum’s First, ki jo bodo dopolnile samostojne razstave manj znanega ciklusa slovenske fotografske legende Edija Šelhausa, reškega fotografa Ervina Debeuca in italijanskega neo-realista Maria Giacomellija.

Osrednja skupinska razstava letošnjega festivala z naslovom Aftermath / Changing Cultural Landscape se usmerja na področje zahodnega Balkana. Razstava predstavlja prvi del širšega regionalnega projekta, ki raziskuje in obravnava tendence družbeno angažirane sodobne fotografije na področju nekdanje Jugoslavije v preteklih 20 letih. Rdeča nit razstave je odziv umetnikov, delujočih v polju sodobne fotografije, na tektonske politične, ekonomske in ideološke spremembe v preteklih 20 letih tranzicije. V otvoritvenem tednu festivala, 30. in 31. maja bo v Cankarjevem domu potekal dvodnevni Forum – Pogovori o sodobni fotografiji, ki se bo nanašal na vprašanja, povezana s tematiko projekta Aftermath s prispevki sodelujočih kuratorjev, umetnikov in povabljnih strokovnjakov.

Posebna pozornost velja predstavitvi fotografskih del Grupe Junij, katere člani so poleg gonilne sile Staneta Jagodiča bila tudi takšna imena kot so Christo, Joan Fontcuberta ali Richard Longo. Sodobna slovenska fotografija bo predstavljena skozi niz samostojnih predstavitev (Klavdij Sluban, Peter Rauch, Matija Brumen, Nataša Košmerl, Gregor Radonjič idr.) ter na skupinskih predstavitvah v galeriji Stolp v Mariboru v okviru Evropske prestolnice kulture. Dejansko bo kar lep del programa festivala Fotonični trenutki izven Ljubljane potekal v »presečišču« s programom EPK-ja, kar letošnji ediciji daje še posebno težo.

V sklopu festivala se bo 8. in 9. junija v preddverju galerije Jakopič odvijal Portfolio Review, prva manifestacija tega tipa v Sloveniji, kjer bodo strokovnjaki iz mreže evropskih fotografskih festivalov “European Month of Photography” ocenjevali dela prijavljenih fotografov. Nagrada za najboljši portfolio bo samostojna razstava v Galeriji Vžigalica v letu 2013. Festival Fotonični trenutki je z letošnjim letom postal novi polnopravni član mednarodne asociacije “European Month of Photography” (EMOP), kar ga uvršča med najpomembnejše evropske festivale za avtorsko fotografijo. V Photonu bomo zato gostili skupni projekt EMoP-a z nazivom Mutation II: Moving Stills, pri nas predstavljeni avtorji in projekti pa bodo letos in naslednje gostovali na festivalih ostalih članic EMoP-a!