Razstave

Marko Jamnik and Boštjan Perovšek – ‘Projection of the City’

Marko Jamnik, 'Cukr', iz serije Supersimetrije, 2008

 

20. oktober – 14. november 2010

Galerija Vžigalica (MGML) Ljubljana


Razstava “Projekcija mesta“ je v osnovi zamišljena kot raziskovanje življenja tako velike strukture, kot je velemesto, ki svojo podobo definira z urejenostjo in anomalijami, ki to urejenost razdira, hkrati pa postavlja temelje za še bolj trdno konstrukcijo, kar omogoča, da lahko ta monumentalna tvorba deluje. Zvok, ki ga mesto oddaja, potencira njegovo lastno identiteto. Fotografija kot statična podoba in zvok mesta, ki je živ in se giblje, spodbujata h gibanju tudi fotogarfski motiv. Stabilna simetrična zamrznjena podoba se vdaja razigranim vdorom naključnih posegov ter sledi nepredvidljivi zvočni kompoziciji mesta.

Razstava Projekcija mesta je v osnovi zamišljena kot raziskovanje življenja tako velike strukture, kot je velemesto. Ta svojo podobo definira z urejenostjo in anomalijami, ki to urejenost razdirajo, hkrati pa postavljajo temelje za še bolj trdno konstrukcijo, kar omogoča, da ta monumentalna lahko tvorba deluje. Zvok, ki ga mesto oddaja, potencira njegovo lastno  identiteto. ”Anarhična urejenost” velemesta je bila inspiracija za serijo fotografij, ki s tehniko multipliciranja, prevračanja in zrcaljenja arhitekturnih motivov odraža večplastno podobo in nemirno dušo mesta. V osnovi se zrcali v popolno simetrijo ter z vdorom različnih anomalij prerašča v bolj zapletene forme, pri nekaterih motivih pa v skoraj neurejene anarhične kompozicije. Avtorja sta fotografije združila v kolektivno slikovno-glasbeno sestavljanko  iz vizualnih podob in urbanih zvokov, ki jih proizvaja mesto. Zvok mesta, ki ga večina dojema kot hrup, je glasba, ki jo mesto igra. Hrup lahko postane njegov prepoznavni moment, saj sleherno urbano vozlišče oddaja svoj unikaten in prepoznaven zvok. Fotografija kot statična podoba in zvok mesta, ki je živ in se giblje, spodbujata h gibanju tudi fotogarfski motiv. Stabilna simetrična zamrznjena podoba se vdaja razigranim vdorom naključnih posegov ter sledi nepredvidljivi zvočni kompoziciji mesta. Mesto kot urbana tvorba se kot rdeča nit pojavlja tudi v drugem delu projekta.

Krajše serije fotografij so v stop motion animaciji združene v kratke, nekajsekundne filme v ponavljajočem modusu (loop), ki (lahko) trajajo v nedogled. Ko se mesto z vsakim trenutkom razvija in po časovni premici korači naprej, se hkrati vrača tudi nazaj. Vrti se v krogu in ponavlja svoje že videne vzorce. Le manjši koščki, ki jih posameznik zaznava kot anomalije, na daljši rok zagotavljajo napredek in razvoj. Urbani hrup mesta je enakovreden vidni podobi in kot glasba spremlja ponavljajoče motive mestnih zgodb. Izbrane fotografije Marka Jamnika iz te serije so prejele več priznanj na prestižnem fotografskem tekmovanju IPA 2008 (International Photography Awards) v Los Angelesu in PX3 2009 (Prix De La Photographie Paris) v Parizu, tokrat pa se bo projekt predstavil v razširjeni, večmedijski luči, z dodanim zvočnim prostorom avtorja Boštjana Perovška.

Marko Jamnik, Boštjan Perovšek