Razstave

Josef Koudelka

Josef Koudelka, Sledi / Vestiges, 1991-2012
Josef Koudelka, Sledi / Vestiges, 1991-2012 / Magnum Photos

Sledi 1991-2012

20. 5.-3. 9. 2014

Galerija Jakopič, Muzej in galerije mesta Ljubljane

KJE: Slovenska cesta 9, Ljubljana

Josef Koudelka je eden v svetu najbolj uveljavljenih mojstrov fotografije, član agencije Magnum Photos in prejemnik prestižnih fotografskih nagrad, ki je doslej razstavljal v najpomembnejših svetovnih centrih za fotografijo in sodobno umetnost.

Rodil se je na Češkoslovaškem leta 1938. Njegove zgodnje fotografije prikazujejo življenje čeških Romov, ki jih je spremljal do leta 1970 in hkrati fotografiral gledališke predstave. Leta 1967 je opustil svoj poklic inženirja letalstva in se povsem posvetil fotografiji. Avgusta 1968 je fotografiral enote Varšavskega pakta, ki so okupirale ulice češkoslovaške prestolnice in s tem zaustavile praško pomlad. Njegove fotografije so objavili po vsem svetu, sprva kot anonimne, navsezadnje pa so mu prinesle nagrado Roberta Cape. Leta 1970 je zapustil domovino in ostal brez državljanstva; do leta 1979 je živel v Angliji. Leta 1974 je postal član agencije Magnum Photos. Leta 1986 je začel uporabljati panoramski fotoaparat in sodeloval v fotografskem odboru Mission photographique de la DATAR, leto pozneje je postal francoski državljan. Po dvajsetih letih izgnanstva se je leta 1990 po žametni revoluciji vrnil v domovino. Njegove fotografije iz leta 1968 so končno objavili v Pragi. Med njegove najpomembnejše publikacije sodijo Gypsies (Prix Nadar, 1975), Exiles (1988), Chaos (2000), Invasion Prague 68 (2008), Lime (2012) in Wall (2013).

Sledi 1991–2012 je razstava monumentalnih črno-belih panoramskih fotografij, ki jih je Josef Koudelka med omenjenima letoma posnel v 19 državah ob Sredozemskem morju, pri čemer se je ustavil ob več kot dvesto grških in rimskih arheoloških spomenikih. Razstava je vpogled v neprimerljivo osebno raziskovalno pot, ki še ni zaključena – Koudelka se še vedno podaja na arheološke lokacije v Grčijo, Turčijo, Tunizijo, Alžirijo, Sirijo, Jordanijo, Egipt, Libanon in druge sredozemske države, kjer z neizmerno vztrajnostjo in z le malo pomoči dokumentira ruševine iz drugačnega, zgolj njemu lastnega zornega kota. Prek svoje fotografije ohranja svet, od katerega se oddaljujemo in ga pred svojimi očmi izgubljamo, vendar ne kot fotoreporter ali z željo ustvarjati dokumentarne fotografije. Monumente, mogočne sledi delovanja človeške roke, beleži v delih dneva, ko zaživijo v svoji najbolj notranji luči in v odsotnosti vsakršne žive pojavnosti. Podobe fotografovega doživljanja monologov tišine ruševin tako podoživlja tudi gledalec, ki skozi fotografije vstopa v ta svet veličastnih prič preteklosti.

Na razstavi v Galeriji Jakopič so fotografije na izviren način predstavljene kot prostorski elementi, postavljeni vzporedno s tlemi galerije, znotraj prepleta, s katerim je označen tloris nekdanjih emonskih stavb, ki so stale na mestu današnje galerije. S tem oživljajo občutek sprehajanja med arheološkimi ostanki ter ponazarjajo horizontale in vertikale, ki izhajajo iz elementov strukture trgov, forumov, mest, stavb in stavbnih elementov antičnih civilizacij. Tako razvrščene fotografije prehajajo v interakcijo z velikimi panoramskimi fotografijami na galerijskih stenah, po ogledu katerih se obiskovalčevo oko ustavi še na projekciji 180 fotografij, ki jih še ni mogoče razstaviti, dopolnjujejo pa pogled na lokacije, ki jih je Koudelka obiskal.

Marija Skočir

www.mgml.si

www.magnumphotos.com