20. junij – 31. julij 2012

20. junij – 31. julij 2012

KLAVDIJ SLUBAN: Transsibirska

20. junij – 31. julij 2012

Klavdij Sluban, East to East, Transsibirska, Mongolia, 2006

20. junij – 31. julij 2012

Galerija Vžigalica / MGML

Francoski fotograf slovenskega porekla se bo v Ljubljani po nekaj letih ponovno predstavil na dvodelni pregledni razstavi, kjer bo prikazan njegov obširni ciklus East to East. Dela so nastajala na potovanjih s transsibirsko železnico ter ob obalah Baltskega morja. Slubanove vselej analogne fotografije so plod dolgotrajnih popotovanj po odročnih območjih sveta. Analogna tehnika mu v težkih svetlobnih pogojih, značilnih za njegova dela, omogoča specifične rezultate, kot sta poudarjena haptičnost in izrazita melanholija.

Pogled skozi »leico« dosledno vizualno ubeseduje zrenja »mimoidočega«. Iz ugledanega veje fantomsko občutje in neotipljivost, medtem ko podobe preveva občutek, kot da fotografa na mestu, kjer je nastal posnetek, sploh nikoli ni bilo. Gledalec je priča trenutkom, v kakršne zrejo tihi in nemi popotniki – vlaki, ladje, svetilke ali zidovi – izolirani od nepotrebnih šumov mimoidočih. Kljub neskončno razsežnim krajinam in majhnosti človeka v njih so posamezni prizori polni protagonistov, najsi bodo to gore, dimniki ali mačke. Odnos do teh skoraj vedno popolnoma statičnih elementov na podobah pa ustvarja napeto zgodbo ter posreduje vpogled v povsem izoliran svet, stran od vsakdanjih profanosti, kot sta proizvodnja in potrošnja materialnih dobrin. Dosledna vizualna vibracija, polna melanholije, brezčasnosti in harmonično ubranih črno-belih tonov, vsako posamezno zgodbo pripoveduje čisto zase, obenem pa jih povezuje v študijo osebnih pogledov na svet.

Razstavne fotografije so predstavljene v dveh tehnikah. Ena izmed njih je še posebej specifična, redko videna in nudi vrhunske vizualne užitke. Gre za piezografski inkjet tisk z ogljenimi pigmenti, ki v podajanju črnine omogoča sedem odtenkov črne, kar je trenutno najvišji kakovostni standard črno-bele fotografije. Drugi pristop pa predstavljajo klasične srebrobromidne fotografije večjih formatov, nastale po mokrem postopku.

Klavdij Sluban je dobitnik številnih nagrad: European Publishers Award for Photography 2009, Leica Prize (2004) in Niépce Prize (2000). Od leta 1995 vodi fotografske delavnice z mladimi prestopniki v zaporih. Začel je v Franciji v zaporu Fleury-Mérogis, s podporo Henrija Cartierja Bressona, Marca Ribouda in Williama Kleina; nadaljeval v zaporih vzhodne Evrope, zadnje čase pa deluje tudi na Irskem in v Srednji Ameriki. S to tematiko se je slovenski javnosti predstavil leta 2003 v Moderni galeriji v Ljubljani

www.mgml.si

www.sluban.com