Razstave

Mirjam Čančer, Andrej Lamut, Katra Petriček, Jon Žagar

Mirjam Čančer, Andrej Lamut, Katra Petriček, Jon Žagar

(Ne)znano

Mirjam Čančer, Andrej Lamut, Katra Petriček, Jon Žagar

Jon Žagar, Sublimno, 2016
Jon Žagar, Sublimno, 2016

Mirjam Čančer, Andrej Lamut, Katra Petriček, Jon Žagar

Otvoritev: 31. 5. ob 20.30

Atelje-galerija Mikado, Ljubljana

 

Razstava z naslovom (Ne)znano avtorjev Mirjam Čančer, Andreja Lamuta, Katre Petriček in Jona Žagarja predstavlja samostojno odcepitveno fazo od študija fotografije na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, Univerze v Ljubljani. Razstava kot taka pod vprašaj postavlja preteklost in ustvarja novo avtonomno prihodnost že uveljavljenih mladih ustvarjalcev.

Intenca po uveljavitvi in samostojnosti se manifestira skozi lastno delovanje v galerijskem prostoru, ki jim omogoča stik s sedanjostjo. Z razstavo avtorji vstopajo v široko območje delovanja na področju kulture in umetnosti. V obdobju od 2010 do 2016 so raziskovali in izpraševali fotografski medij z namenom iskanja lastne ustvarjalne prakse oziroma avtorskega izraza. Pri tem so se zanašali na že preverjene prakse umetniške produkcije, jih osvojili in nadgradili v lastnem izrazu. Njihovo večletno skupno delovanje je temeljilo na apropriaciji videnega skozi afirmacijo svojstva.

Na razstavi bodo avtorji odpirali vprašanja povezana z identiteto, performativnim značajem, objektnostjo in snovnostjo fotografskega jezika. Razstava bo ponudila širši vpogled v delovanje ustvarjalcev na poti do stvaritve umetniškega dela in bo tudi skozi njihovo osebno izpoved pripomogla k razumevanju ne le notranjih vzgibov, ampak tudi medija na splošno. Kot odmik od ustaljene prakse bodo tako na svojstven način prikazane različne smeri delovanja, ki so med seboj tesno povezane v skrbi za obrtniško odličnost, hkrati pa se odmikajo v smoter ustvarjalne misli, ki je izrazito individualna.

(Peter Koštrun)

Razstava je odprta do 15. 7. 2016.

Odpiralni čas:
Ponedeljek-petek: 10.00-16.00

Naslov: Slovenska cesta 6, Ljubljana