Razstave

Nina Đurđević

Nina Đurđević, iz serije Objektivna / from the Objective series, 2009
Nina Đurđević, iz serije Objektivna / from the Objective series, 2009

Prostor vmes & Objektivna

Otvoritev: 28. maj ob 20. uri

28. 5.–30. 6. 2014

Cankarjev dom, Ljubljana

KJE: Prešernova cesta 10, Ljubljana

Avtoportret bi lahko definirali kot projekcijo samih sebe v sliko – v dobesednem ali prenesenem smislu. V delu Nine Đurđević se tema avtoportreta vedno znova ponavlja. Če vzamemo v obzir avtoričine težnje, bi lahko dve na prvi pogled povsem različni fotografski seriji, Prostor vmes in Objekt(iv)na, umestili v žanr avtoportreta.

Pred nekaj leti je Nina Đurđević brez globljih namenov začela dokumentirati stene v intimnosti sob, v katerih je bivala, na obiskovanjih in na potovanjih. V trenutkih oddiha. Nastali posnetki so predvsem rezultat procesa in ne pazljivega komponiranja. So rezultat kontemplacije ali – v drugem primeru – neposredne reakcije. Zahvaljujoč intuitivni naklonjenosti geometrizaciji videnega je nepogrešljivo ustvarila kompozicije čistih linij. Pritegnil jo je bodisi detajl, bodisi se je posrkana v prostor poigravala z različnimi perspektivami in očišči snemanja. Tako je naravni svetlobi prepustila, da transformira stvarne površine. S časovno distanco je ozavestila, da to, kar snema, niso le zidovi, ampak, kot pravi sama, »prostori vmes« – reakcija na novo okolje, intimna razmišljanja, nemir, strahovi, tesnoba, vznemirjenje, mir. Rezultat so fotografije z dinamičnimi ali umirjenimi površinami, s prepoznavnimi elementi ali celo čiste geometrijske abstrakcije. Enostavnost poteka pripovedi je skozi njen prostor vmes postala bogastvo vsebine.

Druga serija, poimenovana Objekt(iv)na, je na pogled neposrednejša in ponuja dve ravni branja. Nina Đurđević tokrat izbere avto-akt. Svoje telo postavlja v psevdo-erotične položje, simulira podobe iz časopisja in avto-ironično izziva dominantno družbeno percepcijo ideala ženske lepote. Tako kritizira in pričakuje gledalčev odziv. A to udejanja z duhovitim preskokom, saj pozira poleg starega avtomobila in v razpadajoči učilnici, štopa ob cesti in se pojavi v povsem neatraktivnem pejsažu. S širitvijo plana nudi gledalcu obilje jasnih znakov, pri tem pa zavestno objektivizira lastno telo z namenom ironizacije izkrivljenih družbenih vrednot.

Preizprašujoč lastno erotičnost avtorica v prvi vrsti predstavlja svojo negotovost. Postavlja se v položaje, ki so zanjo očitno neugodni, medtem ko njena drža in pogled proti kameri variirata. Podobno kot v predhodni seriji njena motivacija temelji na avto-študiji. Kot navaja avtorica, pomeni ta serija za razliko od ciklusa Prostor vmes »potreben korak od zunanjega proti notranjem, saj ko sprejmem tisto najbolj očitno, je naslednji korak morda že sprejetje tudi tistega notranjega«.

Nina Đurđević (1980) je zaključila študij filmske in televizijske kamere na Akademiji dramskih umetnosti v Zagrebu, trenutno pa končuje post-diplomski študij fotografije na Akademiji umetnosti v Novem Sadu. Za svoje delo, ki od leta 2000 redno predstavlja tako lokalno kot mednarodno, je bila večkrat nagrajena v različnih fotografskih kategorijah: založništva, reportažne, dokumentarne ali avtorske fotografije.

Iva Prosoli

www.cd-cc.si