Novice

G.R.A.M., Paparazzi (Dennis Hopper & Jack Nicholson), 1997

G.R.A.M., Paparazzi (Dennis Hopper & Jack Nicholson), 1997

Odpira se festival Fotonični trenutki

Fotonični trenutki 2014: otvoritev v petek, 30. maja

G.R.A.M., Paparazzi (Dennis Hopper & Jack Nicholson), 1997
G.R.A.M., Paparazzi (Dennis Hopper & Jack Nicholson), 1997

 

FOTONIČNI TRENUTKI – MESEC FOTOGRAFIJE 2014

petek, 30. maj ob 20. uri

Muzejska ploščad, Metelkova
Galerija Kult 3000 & Slovenski etnografski muzej, Ljubljana

30. maja se začenja sedmi festival sodobne fotografije FOTONIČNI TRENUTKI – MESEC FOTOGRAFIJE 2014, v sklopu katerega bo v Ljubljani potekala vrsta fotografskih razstav, projekcij, predavanj, pogovorov in druženj.Otvoritev festivala se bo zgodila v petek, 30. maja od 20. ure naprej na muzejski ploščadi v Ljubljani z razstavami Zipped Worlds: Fotografija v javnem prostoru v Galeriji Kult 3000, Zgodba o Balkanu v Slovenskem etnografskem muzeju in Sinergija Sarajeva v Kavarni SEM, ter DJ programom.

Še pred uradno otvoritvijo vabljeni na odprtje razstave kolektiva G.R.A.M.:

petek, 30. maj ob 18. uri

Photon – Center za sodobno fotografijo
(Trg prekomorskih brigad 1, Ljubljana)

Osrednja tema letošnjega festivala je ‘fotografija v javnem prostoru’, zato izpostavljamo zlasti tiste fotografske in umetniške prakse, ki v svoji substanci odražajo tesno povezanost z različnimi fenomeni javnega prostora oziroma javne sfere.

Več o razstavah:

Zipped Worlds
Zipped Worlds je projekt dveh partnerjev, Centra za sodobno fotografijo Photon in Trieste Contemporanea, skozi katerega kuratorska skupina (Giuliana Carbi, Susanne Gamauf, Brigitte Konyen in Dejan Sluga) raziskuje nove koncepte javnega in privatnega kot so posredovani skozi aktualno rabo fotografskih podob. V projektu sodeluje 15 avtorjev in avtorskih skupin iz različnih evropskih držav, medtem ko pričujoča razstava predstavlja zgolj del celostne selekcije.

Zgodba o Balkanu
Projekt Zgodba o Balkanu želi spodbuditi javno razpravo o skupni zgodovini Balkana ter prispevati k ohranitvi in javni dostopnosti kulturne dediščine te regije. Najnovejše raziskave so pokazale, da je osmanska kulturna dediščina na Balkanu močno ogrožena, saj je že preko 98 odstotkov zgradb iz časa Osmanskega cesarstva uničenih. Po mnenju zgodovinarjev regijo še naprej zaznamujejo etnični in verski konflikti; eden izmed razlogov za to so različne razlage zgodovine.

G.R.A.M.
Avstrijski umetniški kolektiv G.R.A.M. je bil ustanovljen leta 1987. ‘Band’ zadnjih deset let ustvarja kot duo (Holler-Schuster & Behr) in deluje na različnih poljih umetniškega ustvarjanja: fotografija, film, video, performans in slikarstvo. Eden njihovih najbolj znanih opusov je Re-enactments, ki se ukvarja s popularnimi ali zelo znanimi vrstami podob, ne glede na njihov izvor (popularna kultura, množični mediji). Podobe so manipulirane, uprizorjene, navajane ali semplane.

Sinergija Sarajeva
Sinergija Sarajeva – Odsev identitete Evrope v očeh ljudi Sarajeva je kolektivno umetniško delo, ki je nastajalo na različnih lokacijah v Sarajevu v letih 2012-2014, v okviru Mednarodnega Festivala Sarajevska Zima. Projekt je bil namenjen vsem, ki so se želeli identificirati z avtoportretom in podati izjavo, s katero so izrazili svoje mnenje in vizijo o Evropi. Profesionalni samoportretni studio je inovacija Bojana Breclja in je registrirana z “odptimi pravicami uporabe (CCrights)”, pod imenom Selffishstudios.