Novice

Marina Paulenka, The Other Home, 2014 – MGLC, 2. 6. 2016

Marina Paulenka, The Other Home, 2014 – MGLC, 2. 6. 2016

Program festivala je najavljen

Marina Paulenka, The Other Home, 2014 - MGLC, 2. 6. 2016
Marina Paulenka, The Other Home, 2014 – MGLC, 2. 6. 2016

 

MESEC FOTOGRAFIJE

31. maj – 30. junij 2016
Ljubljana, Maribor, Kamnik

V mesecu juniju se bo v Ljubljani in pridruženih mestih odvijala osma edicija festivala FOTONIČNI TRENUTKI – MESEC FOTOGRAFIJE, ki ponuja najboljši vpogled v dogajanje na področju sodobne fotografije na območju srednje in jugovzhodne Evrope. Festival, ki je bil ustanovljen leta 2005 kot prvi mednarodni festival sodobne fotografije v jugovzhodni Evropi, letos tematsko sledi sloganu »fotografija v soočenju z zgodovino«.

Mesec fotografije se bo uradno odprl v torek, 31. maja 2016 z otvoritvijo velike razstave Sebastiãa Salgada v Galeriji Jakopič in Mestnem muzeju v Ljubljani ter se nadaljeval s številnimi razstavami in dogodki v otvoritvenem tednu festivala, med 31. majem in 4. junijem, na različnih prizoriščih v Ljubljani.
Pri tem še zlasti izpostavljamo razstavo Jeana Cocteauja in Vena Pilona z naslovom Bohemi iz Montparnassa, ki se odpre 1. junija v Photonu, pa tudi razstave PhotoMagic, Memory Lab ter številne ostale, o katerih bolj podrobno v nadaljevanju.

Osrednja rdeča nit letošnjega festivala je obravnavanje velikih prelomov in sprememb aktualnega časa v Evropi; to je tako val beguncev, ki se zgrinjajo v varnejše in ugodnejše predele sveta, kot pogled na burno novejšo zgodovino stare celine s časovne distance.

IZPOSTAVLJAMO:

JEAN COCTEAU & VENO PILON: Bohemi iz Montparnassa
1. junija ob 20. uri v Photonu – Centru za sodobno fotografijo v Ljubljani
Ob vsej množici usodnih zgodovinskih dogodkov je zanimivo videti, kako se tudi povsem trivialni dogodki v časovni lupi pokažejo kot pomembni. Tako lahko srečanje ducata umetniških kameradov in njihovo pohajkovanje po pariški četrti Montparnasse nekega avgustovskega popoldneva leta 1916 postane dogodek brez primere. Predvsem zato, ker ga je zabeležilo oko fotoaparata Jeana Cocteau-ja in ker so pred njim stali ljudje, ki jih je kasneje zgodovina ustoličila v razredu nepozabnih. Nekaj let kasneje se je v umetniški meki pojavil tudi Slovenec Veno Pilon, ki je fotografsko kamero sprejel kot osnovno orodje svojega eksistenčnega in kreativnega delovanja. Sto let kasneje pa je na osnovi njunega dela nastala razstava Boemi iz Montparnassa!

PHOTOMAGIC: Stane Jagodič, Gábor Kerekes, Branko Lenart
2. junija ob 18. uri v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani
Letnica 1916 označuje tudi začetek gibanja DADA, ki je s svojo vseobsegajočo in nadčasovno umetniško ideologijo pustilo usodne sledi tudi v mediju fotografije. Svojstven homage temu gibanju predstavlja razstava PhotoMagic, ki združuje tri avtorje – Gáborja Kerekesa, Branka Lenarta in Staneta Jagodiča, katerih delovanje je bilo v določenih odbobjih zaznamovano z osnovnimi postulati dadaizma.

MATIC ZORMAN: Dostojanstvo
3. junija ob 19. uri v Galeriji UAUU v Ljubljani
JAKA GASAR: Herojska pot
3. junija ob 20. uri v Atriju ZRC v Ljubljani
V področje družbene angažiranosti, ki ima moč, da v ljudeh premakne zavest celo v polje akcije se s svojimi fotografskimi deli podajata Jaka Gasar in letošnji dobitnik prestižne nagrade World Press Photo Matic Zorman, ki obravnavata aktualna preseljevanja beguncev v Evropo oziroma vzroke zanje.

PREDAVANJA IN DISKUSIJE
3. in 4. junija ob 20. uri v Atriju ZRC v Ljubljani
V sklopu predavanj in diskusij bomo v Ljubljani gostili številne vidne strokovnjake s področja sodobne fotografije in fotografskega založništva. Med drugim bodo gostje festivala: Julie Martin (direktorica E.A.T. – Experiments in Art and Technology iz New Yorka), Erik Vroons (urednik GUP Magazine iz Amsterdama), Nela Eggenberger (urednica Eikon Magazine iz Dunaja), Tuula Alajoki (direktorica fotografskega festivala Backlight Tampere, Finska), Marina Paulenka (direktorica fotografskega festivala Organ vida iz Zagreba).

VEČERNE PROJEKCIJE
3. in 4. junija ob 22. uri v Atriju ZRC v Ljubljani
V sklopu Večernih projekcij bodo predstavljena dela številnih vidnih fotografov iz domačega in mednarodnega prostora, ki bodo omogočili vpogled v tendence na področju mednarodne fotografije.

MEMORY LAB. PHOTOGRAPHY CHALLENGES HISTORY
7. junija ob 20. uri v Galeriji Kult3000 v Ljubljani
Festival Fotonični trenutki že tretjič poteka v sodelovanju z evropsko festivalsko mrežo EMOP – European Month of Photography. Projekt Memory Lab. Photography Challenges History je rezultat skupnega kuratorskega dela strokovnih sodelavcev vseh pridruženih članic, v Ljubljani pa tokrat predstavljamo njegov manjši izbor.

VIDEO IN PROGRESS
14. junija ob 20. uri v Galeriji Alkatraz v Ljubljani
Video in Progress kot stalnica festivala vedno prinaša izbor aktualnih del s področja gibljivih slik; tokrat je nastal pod vplivom gibanja beguncev. Pričujoči izbor predstavlja dela mednarodnih ustvarjalk/cev, ki na subjektiven način obravnavajo teme kot so vojna, begunska in migrantska izkušnja, ali univerzalno iskanje boljše prihodnosti.

MESEC FOTOGRAFIJE KAMNIK
8. junija od 19. ure – Glavni trg, Mali grad, Dom kulture Kamnik
V sklopu kamniške izpostave Meseca fotografije, ki je nastala v sodelovanju s Fotoklubom Kamnik, bodo na ogled samostojna razstava Olje Triaške Stefanović ter skupinski razstavi Kamči in Drevesa Kamnika.

Ostale razstave in dogodki v sklopu Meseca fotografije:
– samostojne razstave Marine Paulenke, Anne Tihanyi, Olje Triaška Stefanović, Almina Zrna, Jožeta Suhadolnika, Tomaža Črneja, Mike Crawforda, Mirjane Rukavina, Arven Šakti Kralj Szomi & Noemi Veberič Levovnik, Emine Djukić, Virginie Vrecl.
– skupinske razstave dveh izobraževalnih ustanov za fotografijo, Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (Izročilo, (Ne)znano) ter Visoke šole za storitve, oddelek fotografija (ISO0).