Events

PUBLIC EVENTS

Zufall
Zufall

KATJA GOLJAT & ANDREJ FIRM: Living Walls
3 June at 7.30 pm, Prostor Gallery, Ljubljana

Video-performance ZUFALL
10 June at 8.30 pm, Zorye Gallery, Rog Factory, Ljubljana

PETER RAUCH: Third Place
From 30 May, Reading Room of Slavic Library, Ljubljana

 

3 June at 7.30 pm

Katja Goljat & Andrej Firm: Living Walls – performative photographic tryptich

Prostor Gallery, Ljubljana

Living Walls is the title of a performance-triptych of photographs developed by Katja Goljat & Andrej Firm created directly on the gallery wall. The artists transform the gallery space into a darkroom and their photographic triptych will be completed during the opening photographic performance, when the audience will be able to witness the creation of the last photograph – live. In recent years (despite digitalisation, or perhaps because of it) a tendency towards a return to ‘analogue’ photography, which offers somewhat different visual aesthetics, can be observed in the field of contemporary photography. This trend is reflected in the (re)use of analogue cameras, the revival of older photographic techniques and a frequent experimentation with the different possibilities of the medium.

 

10 June at 8.30 pm

Video-performance Zufall – in frames of the Outlook exhibition (VIST)

Zorye Gallery, Tovarna Rog, Ljubljana

Temeljna dispozicija Platonove alegorije o votlini je sledeča (Država, 514-520a). Zamislite si zapornike, ki so od otroštva priklenjeni z verigami v globoki jami: ne samo njihovi udi, tudi njihove glave so imobilizirane, tako da ujetniki strmijo v steno. Za zaporniki je velikanski plamen, med plamenom in zaporniki pa brv, po katerih pazniki nosijo oblike različnih živali, rastlin in drugih predmetov. Oblike mečejo sence na steno, ki je v središču vidnega polja zapornikov. Ko eden od nosačev oblik kaj reče, njegov glas odmeva od stene in zaporniki mislijo, da besede prihajajo od senc. Zaporniki se zamotijo nečim, kar se jim zdi kot igra: poimenovanje oblik, ki se premikajo mimo njih. A to je edina realnost, ki jo poznajo, četudi vidijo samo sence oblik. Zamislite si, da je eden od zapornikov osvobojen in prisiljen, da vstane in se obrne.

 

from 30 May on…

Peter Rauch: The Third Place
A Repository, a Meeting or an Exhibition (in collaboration with Kamnik Photo Club)

Reading Room of Slovanska knjižnica, Ljubljana

Zgodilo se je, da sem postopoma začel zahajati v neki javni prostor, kraj, ki sam po sebi ni nič posebnega. Čitalnica: enako kot vsi ostali berem, pišem, pridem in odidem in vse, kar se dogaja vmes – gledam naokoli. Kar vidim na poti tja in nazaj (na ulici, v avtobusu, včasih v gozdu) fotografiram. Fotografije med branjem vstavim v nekatere knjige “priročne” zbirke čitalnice. Morda so še tam, morda so premeščene, morda so tam neke nove fotografije. Priročna zbirka je postala zbirka druge zbirke, depo fotografij, na katere naletiš kot na neznanca.