Razstave

pregledna razstava fotografskega velikana

pregledna razstava fotografskega velikana

Sebastião Salgado: Geneza

pregledna razstava fotografskega velikana

Sebastiao Salgado, Iceberg in the Weddell Sea, Antarctica, 2005
Sebastiao Salgado, Iceberg in the Weddell Sea, Antarctica, 2005

Otvoritev: 31. 5. ob 20.00

Galerija Jakopič in Mestni muzej, MGML, Ljubljana

 

Odmevna razstava Geneza svetovno znanega fotografa Sebastiãa Salgada je rezultat fotografovega večletnega raziskovanja. Zajema 245 veličastnih črno-belih fotografij prostoživečih rastlin in živali, krajin, morij in staroselskih ljudstev, s katerimi fotograf ozavešča javnost o perečih problemih, povezanih z okoljskimi in podnebnimi spremembami.

Salgado, ki je sprva opravljal poklic ekonomista, je fotografsko kariero začel leta 1973 v Parizu, kjer je sodeloval s fotografskimi agencijami Sygma, Gamma in Magnum Photos – vse do leta 1994, ko sta skupaj z Lélio Wanick Salgado ustanovila organizacijo Amazonas Images, ki se posveča izključno njegovemu delu. Genezo, ki je Salgadov tretji večletni cikel, gre razumeti kot odgovor na fotografova starejša projekta, cikla Delavci (1993) in Migracije (2000), v katerih se je fotograf posvečal neizprosnim delovnim pogojem, v katerih delajo delavci vsepovsod po svetu, ter ljudem, ki so iz različnih razlogov ostali brez svojih domov.

Pri Genezi se je Salgado sklenil preusmeriti od ljudi k neokrnjeni lepoti Zemlje in bitjem, ki živijo v sožitju z njo. Vse od nastanka našega planeta je 46 odstotkov zemeljske mase prav take, kot je bila na začetku, in se je torej skozi celotno zgodovino komajda kaj spremenila. Salgado se je v obdobju osmih let v malih letalih na propelerski pogon, peš, s čolnom, zložljivim kajakom ali privezanim balonom odpravil na 32 potovanj na taka območja. Potoval je po predelih z ekstremnim podnebjem in težko prehodnim terenom, daleč stran od sleherne civilizacije. Na teh potovanjih je dokumentiral arktične in puščavske krajine, tropski deževni gozd, morske in druge prostoživeče rastline in živali ter skupnosti, ki še danes živijo v skladu z izročilom prednikov. Razstava je razdeljena na pet geografskih območij, poimenovanih Jug planeta, Zatočišča, Afrika, Amazonija in Pantanal ter Severna prostranstva, ki skupaj oblikujejo čudovit mozaik narave v vsej svoji neokrnjeni veličini.

Salgado je s svojimi fotografijami napravil vizualni poklon našemu ranljivemu planetu, saj je prepričan, da smo ga dolžni varovati. Na formalni ravni Salgadove fotografije očarajo gledalca s pretanjenimi odtenki in sivinami, ki jih nadgrajuje z močnimi kontrasti med svetlimi in temnimi površinami. Fotograf priteguje gledalca predvsem z namerno umirjenimi kompozicijami, ki jih sestavljajo izčiščena struktura, linije in oblike.

(Marija Skočir)

Razstava je odprta do 31. 8. 2016.

Odpiralni čas:
Torek-sreda-nedelja: 10.00-18.00
Četrtek-petek-sobota: 10.00-21.00

Naslov: Slovenska cesta 9 & Gosposka 15, Ljubljana

Vstopnina: 8 € / 5,5 €