Video in Progress

Mednarodni festival videa / International video festival
5.-7. 6. 2014, CUK Kino Šiška, Atrij ZRC

Mednarodni festival videa / International video festival 5.-7. 6. 2014, CUK Kino Šiška, Atrij ZRC

Video in Progress

Mednarodni festival videa / International video festival
5.-7. 6. 2014, CUK Kino Šiška, Atrij ZRC

vip5-poster

Video in Progress 5: Odsevi preteklosti
5.-7. junij 2014
CUK Kino Šiška in Atrij ZRC
Ljubljana

Otvoritev festivala: 5. 6. 2014, ob 20. uri, Kino Šiška


Video in Progress je mednarodni festival videa, ki ga vodita umetnici in kustosinji Vesna Bukovec in Metka Zupanič v okviru Zavoda Kolektiva in v sodelovanju s Centrom za sodobno fotografijo – Photon. V letu 2014 se priključuje festivalu Fotonični trenutki – Mesec fotografije. Pretekle edicije festivala Video in Progress so obravnavale teme bolečine, performativnosti in mesta.


PROGRAM

Glavna selekcija
PRILAŠČANJE ZGODOVINE
kustosinji: Vesna Bukovec in Metka Zupanič

Umetnica v fokusu
ANJA MEDVED
pogovor in projekcije

Gostujoča selekcija
100×100=900 (100 VIDEO UMETNIKOV SESTAVI STOLETJE)
projekt mednarodnega videofestivala Magmart, Italija; umetniški direktor: Enrico Tomaselli

Gostujoča selekcija
AFRIŠKI ČASOVNI STROJ
kustosi: Silke Schmickl, Mickaël Robert-Gonçalves, Jeremy Chua (Lowave, Pariz)

Študentska produkcija
URBANE ZGODBE
Visoka šola za umetnost Univerze v Novi Gorici; selektorica: Rene Rusjan


URNIK PROJEKCIJ

GRADIVA ZA MEDIJE


Uvod

Video in Progress 5: Odsevi preteklosti prinaša širok izbor mednarodne videoprodukcije na temo urbane zgodovine in spomina. V tokratni ediciji sva se selektorici posvetili raziskovanju časa in minljivosti. Zanimalo naju je, kako prepletanje skupnih zgodovinskih narativov z intimnimi spomini vpliva na našo identiteto in dojemanje sveta. V obdobju večmedijske kulture, zasičene s številnimi dogodki in informacijami, ki hitro polzijo v pozabo, spomini postanejo krhki in izmuzljivi. Zato se zdi pomembno, da si z neprestanim interpretiranjem oziroma reinterpretiranjem preteklih dogodkov pomagamo pri razumevanju današnje družbe in osmišljanju lastnega delovanja. V prejšnji ediciji festivala sva raziskovali temo osebne oziroma intimne bolečine in zdelo se nama je pomembno, da raziščeva tudi prisotnost bolečine v vsakdanjem življenju skozi širši družbeno-politični kontekst, ki je zaznamovan s številnimi turbulentnimi dogodki od začetka preteklega stoletja pa vse do danes. Selekcije festivala tako vsaka na svoj način obravnavajo občutenje bolečih dogodkov iz preteklosti.

Glavna festivalska selekcija Prilaščanje zgodovine obravnava travmatične dogodke na področju bivše Jugoslavije. Izbrana dela z različnimi pristopi interpretirajo pretekle vojne in njihov vpliv na oblikovanje naše osebne in kolektivne identitete. Skozi zapuščino nekdanje skupne države nam pokažejo, kako sta ideološka in ekonomska tranzicija iz komunizma v kapitalizem vplivali na razumevanje današnje življenjske realnosti.

Umetnica v fokusu je tokrat slovenska režiserka in videastka Anja Medved, ki že več let vztrajno raziskuje lokalni zgodovinski spomin in s pomočjo pripovedi različnih ljudi razkriva kompleksnosti obmejnih identitet in konstrukte nacionalnih zgodovin.

V okviru gostujočih selekcij predstavljamo dva mednarodna programa. Prvi je svojevrsten eksperiment italijanskega festivala Magmart | Video pod vulkanom z naslovom 100×100=900 (100 videoumetnikov sestavi stoletje), h katerem so organizatorji povabili različne umetnike z vsega sveta, z namenom, da vsak izmed njih vizualizira eno leto 20. stoletja. Tako so skupaj spletli pisano vizualno interpretacijo preteklega zgodovinskega obdobja.

Drugi program je rezultat ponovnega sodelovanja s francosko založbo Lowave, ki se udejstvuje na področju eksperimentalnega filma in videa. Posebej za letošnji festival so pripravili izbor z naslovom Afriški časovni stroj, ki prinaša žanrsko raznolika dela, v katerih si umetniki iz afriških držav in diaspore zamišljajo morebitno prihodnost kontinenta s pogledom na njegovo preteklost in sedanjost. V našem prostoru imamo redko možnost videti sodobno afriško umetnost, zato je ta program še posebej dragocen.

V sklopu študentske produkcije gostimo Visoko šolo za umetnost Univerze v Novi Gorici. Izbor Urbane zgodbe nam kaže, kako mlade generacije pristopajo k beleženju spominov in razumevanju urbanega prostora.

Vesna Bukovec & Metka Zupanič


Video in Progress 5: Odsevi preteklosti

Producent: Zavod Kolektiva
Koproducent: Photon – Center za sodobno fotografijo
Partnerji: CUK Kino Šiška, Lowave (Paris), Magmart|video under volcano (Napoli), Univerza v Novi Gorici / Visoka šola za umetnost
Festival podpira: Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo

www.kolektiva.org