Razstave

mladi avtorji iz vhodnih delov države

mladi avtorji iz vhodnih delov države

Vzhodni prebliski

mladi avtorji iz vhodnih delov države

Matija Brumen, Girls, 2013
Matija Brumen, Punčke, 2013

Saša Huzjak, Sandra Požun, Gregor Radonjič, Matija Brumen, Dejan Bulut, Rene Strgar

Otvoritev: 10. 6. ob 20.00

Vetrinjski dvor, Maribor

 

Razstava Vzhodni prebliski predstavlja mlade, kreativne moči lokalne provenience na področju avtorske fotografije vzhodnih delov države. V slovenskem kulturnem prostoru pogosto prezrte štajerske fotografe smo pred dvema letoma začeli predstavljati skozi koncept sodobne, interaktivno-mobilne digitalne galerije Foto kamra. Ta fotografom omogoča osnovno spletno prezenco in kontinuirano predstavljanje in razvijanje skupne fotografske zgodbe v mestu in širše. Foto kamra občasno preseže meje digitalnega in se udejanji kot pop-up galerija z razstavljeno kurirano selekcijo del. Vzhodni prebliski bodo aktualna inkarnacija ponudbe galerije.

Izbor šestih fotografov seveda ne more predstavljati pregleda vse aktualne fotografske produkcije v teh krajih, nakaže pa na širino pristopov in raznovrstnost ustvarjanja. Hkrati ponudi prepričljive “prebliske” o aktualnem delovanju umetnikov, ki iz dneva v dan bolj presegajo meje lokalnega. Izbrane serije so večinoma konceptualno skladne, najsi gre za podobe sveta prikazane skozi ekspresivne Radonjičeve meditacije, fantazijske Bulutove fotografije ali Huzjakove Instagram kose. Strgarjevi “drone” posnetki kljub očitni lepoti napeljujejo misli proti orwelovskim razmišljanjem o splošni politični klimi v Evropi, ki se je neusmiljeno loteva tudi obmejna serija Sandre Požun. Za nekatere obiskovalce bodo Brumnove fotografije glasbenih presežkov mariborskega in slovenskega podzemlja prav posebno presenečenje.

Vetrinjskih dvor, sicer medijski in informacijski center razstave, bo gostil tudi večerna druženja, pogovore in občasne projekcije tematsko vezane na razstave.

(Ivana Unuk)

Razstava je na ogled do 15. 7. 2016.

Odpiralni čas:
Vsak dan: 10.00-18.00

Naslov: Vetrinjska ulica 30, Maribor