Video in Progress

Video in Progress 5
Artist in Focus / Umetnica v fokusu

Video in Progress 5 Artist in Focus / Umetnica v fokusu

Anja Medved

Video in Progress 5
Artist in Focus / Umetnica v fokusu

Anja Medved
Anja Medved
Niso letele ptice / These Were Not Birds (2000)
Niso letele ptice / These Were Not Birds, 2000
Moja meja / My Borderline (2002)
Moja meja / My Borderline, 2002
 Mesto na travniku / Town in a Meadow (2004)
Mesto na travniku / Town in a Meadow, 2004
Sešivalnica spomina / Binding Memories (2006)
Sešivalnica spomina / Binding Memories, 2006
Spovednica tihotapcev / Smugler’s Confessional (2010)
Spovednica tihotapcev / Smugler’s Confessional, 2010
Ordinacija spomina / Memory Clinic, 2010
Ordinacija spomina / Memory Clinic (2010)
Album mesta / Album of the City (2012)
Album mesta / Album of the City, 2012
Ordinacija spomina Ljubljana / Memory Clinic – Ljubljana
Ordinacija spomina Ljubljana / Memory Clinic – Ljubljana

Najdeni portreti / Found Portraits, 2014
Najdeni portreti / Found Portraits (2014)


Video in Progress 5: Odsevi preteklosti

Umetnica v fokusu: ANJA MEDVED

Pogovor z umetnico in predstavitev avtorskega opusa

Anja Medved: Spominodajalske akcije
Pogovor in projekcije
Sobota, 7. junij 2014, od 17.00 do 19.00, Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Vljudno vabljeni na pogovor z režiserko in videastko Anjo Medved, ki jo postavljamo v fokus pete edicije mednarodnega festivala Video in Progress. Z avtorico se bo pogovarjala selektorica festivala Vesna Bukovec.

Anja Medved nam bo predstavila večletni projekt spominodajalskih akcij – javnega zbiranja osebnih fotografij in spominov, ki ga ob različnih priložnostih, večinoma vezanih na izkušnjo nekdanje meddržavne meje, pripravlja že od leta 2007. Na podlagi spominodajalskih akcij je nastalo več dokumentarnih videov, ki jih bomo predvajali na dogodku.

Ob tej priložnosti bo tudi prvič javno predstavljen dokumentarni video Ordinacija spomina Ljubljana, ki je nastal na osnovi spominodajalske akcije, izpeljane v okviru projekta Moje ulice v galeriji Vžigalica, februarja 2012. Občani Ljubljane so bili povabljeni, da prinesejo fotografije posnete v svojem mestu in v kamero zaupajo spomine, ki jih vežejo nanje. Video je del dokumentarnega spletnega projekta Anje Medved in Tine Popovič, ki nastaja v sodelovanju z Zavodom Divja misel, MGML in Zavodom Kinoatelje.

Seznam projekcij:
Ordinacija spomina Ljubljana (27 min) – prva javna predstavitev
Spovednica tihotapcev (22 min)
Ordinacija spomina (13 min)
Album mesta (27 min)

Urnik predvajanja v Kinu Šiška, Trg prekomorskih brigad 3, Ljubljana:
Moja meja (50min), četrtek, 5. junij 2014, ob 14.30 pm (Komuna)
Mesto na travniku (1h 5min), petek, 6. junij 2014, ob 20.30 pm (Komuna)
Sešivalnica spomina (47min), sobota, 7. junij 2014, ob 20.15 pm (Komuna)

Kiosk (5.–7. junij 2014, loop):
Spovednica tihotapcev (50min)
Mesto na travniku (1h 5min)


Anja Medved (1969, Nova Gorica) je diplomirala je iz gledališke in radijske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Danes svoja raziskovanja posreduje preko videa, dokumentarnih filmov in akcij v javni sferi. Njeno delovanje je usmerjeno v sondiranje osebnega in kolektivnega spomina. S pomočjo osebnih pripovedi ljudi, ki živijo na obeh straneh meje, raziskuje kompleksnosti obmejnih identitet ter konstrukte nacionalnih zgodovin. Ustvarja družbene vmesne prostore in preizprašuje protislovja, ki jih odpira življenje na meji. Raziskuje topologijo roba na videz različnih realnosti, ki pa v primeru njenega kraja ležita na istem mestu.

Je dolgoletna sodelavka čezmejne organizacije Kinoatelje (Nova Gorica – Gorica) v okviru katere je v tandemu z svojo mamo Nadjo Velušček posnela vrsto dokumentarcev. Vodi tudi Zavod Kinokašča, ki se posveča ohranjanju spominov ter njihovem ovrednotenju v raziskovalni in kreativni dokumentarni produkciji.


IZBRANI FILMI IN PROJEKTI

Niso letele ptice
Slovenija/Italija, 2000
Scenarij in režija: Anja Medved in Nadja Velušček
Produkcija: Kinoatelje in RAI Slovenski program Trst

Gorica in njeni ljudje pred in med prvo svetovno vojno. Zadnji, čez devetdeset let stari pričevalci, se tega krutega časa spominjajo skozi otroške oči. Njihova pripoved, prežeta z radovednostjo in začudenjem, spregovori o nesmiselnosti vseh vojn. Podobo nekdanjega večkulturnega mesta dokumentirajo tudi arhivski posnetki, dnevniki in časopisni članki.

Moja meja
Slovenija/Italija, 2002
Scenarij: Nadja Velušček
Režija: Anja Medved in Nadja Velušček
Produkcija: Kinoatelje in RAI Slovenski program Trst

Gorica, 16. september 1947. Meja se je vrinila med hiše in ulice, med polja in vrtove – med ljudi – in razdelila svet na dve polovici. Postala je pregrada in izziv. O času nastanka meje in letih življenja ob njej spregovorijo predvsem tisti, ki se še spominjajo nerazdeljenega goriškega prostora. Drobec svetovne zgodovine skozi oči male deklice, ki v svoj dnevnik vestno zapisuje vsakdan odraščanja v povojni Jugoslaviji.

Mesto na travniku
Slovenija/Italija, 2004
Scenarij in režija: Anja Medved in Nadja Velušček
Produkcija: Kinoatelje

Ob priključitvi Primorske k Jugoslaviji je Gorica ostala v Italiji. Na jugoslovanski strani so leta 1948 začeli graditi Novo Gorico. Mesto na travniku, na močvirju, na zapuščenem pokopališču ob stari Frnaži je dolga leta stalo kot skelet sredi praznega prostora ob neizmerno široki ulici, ki ni vodila nikamor. Ljudje, ki so se vanj selili iz vseh koncev in krajev, so kmalu ugotovili, da so se znašli na »divjem zahodu« in da si bodo Novo Gorico morali zgraditi sami. Dokumentarni videoesej pripoveduje zgodbo o nastanku mesta in postavlja vprašanja o njegovi identiteti in viziji v času, ko meja zopet izgublja pomen.

Sešivalnica spomina
Slovenija/Italija, 2006
Scenarij in režija: Anja Medved in Nadja Velušček
Produkcija: Kinoatelje

Dokumentarni film Sešivalnica spomina – Ricuciture di memorie raziskuje prostor Benečije, ki so ga stoletja prečile različne meje in je kljub grobim zgodovinskim pretresom uspel ohraniti svojo edinstveno identiteto.
Po letu 1947 je te doline nasilno razdelila železna meja, zato je danes v obeh državah ta prostor bolj ali manj izpraznjen. V pogovorih z domačini odkrivamo preteklost, kakršna je odsevala v usodah ljudi, ki so na svojih domovih vztrajali, in tistih, ki so od tam odšli. Danes, ko Evropa odpira meje, se v te doline ponovno vrača življenje tudi iz drugih koncev sveta.

Spovednica tihotapcev
Slovenija/Italija, 2010
Scenarij in režija: Anja Medved
Produkcija: Kinoatelje

Carinarnica na meji med dvema mestoma, državama, družbenima sistemoma, med romanskim in slovanskim svetom 65 let po končani vojni. 20. decembra 2007 z vstopom Slovenije v schengensko območje se Nova Gorica prvič v svoji kratki zgodovini znajde brez mejnih zapornic. Isti večer se ta travmatični prostor spremeni v prostor srečanj. V njem so nameščeni kamera, mikrofon, računalnik in zavesa, za katero je omogočeno nemoteno spominjanje. Ljudje prihajajo z ene in druge strani, s seboj prinašajo zgodbe in podobe ter jih podarjajo v skupni album spominov obeh mest. Zaupani spomini ter fragmenti družinskih in arhivskih filmov, posnetih na tem območju, pripovedujejo, kako se lahko dve različni realnosti istočasno znajdeta na istem mestu.

Ordinacija spomina
Slovenija/Italija, 2010
Scenarij in režija: Anja Medved
Produkcija: Kinoatelje

10. decembra 2009 je bila v hišici nekdanjega mejnega prehoda med Novo Gorico in Gorico organizirana druga spominodajalska akcija. Občani obeh mest so bili povabljeni, da pobrskajo po domačih albumih, izberejo nekaj fotografij, posnetih na tem obmejnem območju, ter delijo svoje spomine na zamrznjeni trenutek. Prihodnost vedno nastaja tukaj in zdaj – iz točno določenih spominov in točno določenih pozab.

Album mesta
Slovenija/Italija, 2012
Scenarij in režija: Anja Medved
Produkcija: Kinoatelje in Kinokašča

Decembra 2011 so bili občani Nove Gorice in Gorice povabljeni, da v Album mesta podarijo kopije fotografij, ki so jih v zadnjem letu posneli v svojem mestu, ter spregovorijo o motivih, zaradi katerih so prostor, v katerem živijo, ujeli v objektiv. Nastala je zbirka razmišljanj in opažanj, ki zelo različne posameznike povezuje v skupnost, ki ji ni vseeno, v kakšnem somestju bomo živeli v prihodnje.

Ordinacija spomina Ljubljana
V postprodukciji
Scenarij: Anja Medved in Tina Popovič
Režija: Anja Medved
Produkcija: Kinoatelje, Zavod Divja misel in MGML

Decembra 2012 je bila v galeriji Vžigalica v okviru projekta Moje ulice postavljena Ordinacija spomina Ljubljana, snemalna kabina, v katero so bili občani mesta povabljeni, da v svojih fotografskih albumih izberejo nekaj fotografij, posnetih v Ljubljani, in z nami delijo spomine, ki jih te obujajo. Nastala je zbirka fotografij in pogovorov, ki jih hrani Mestni muzej Ljubljana. Na osnovi te zbirke, v koprodukciji Zavoda Kinoatelje, Zavoda Divja misel in MGML, nastaja dokumentarni spletni projekt, ki bo predstavljen leta 2015.

Najdeni portreti
Slovenija/Italija, 2014
Scenarij in režija: Anja Medved
Produkcija: Kinoatelje in Kinokašča

Decembra 2013 je bila v prostorih nekdanjega mejnega prehoda med Novo Gorico in Gorico izvedena četrta spominodajalska akcija z naslovom Najdeni portreti. Občani obeh Goric so bili povabljeni, da prinesejo fotografije someščanov, ki se jih radi spominjajo zaradi drobnih junaštev iz vsakdanjega življenja.
Čeprav morda nikoli ne bodo zapisani v zgodovino, ostajajo v spominu zaradi svojih dejanj in misli. Spomini nanje bodo za bodoče generacije gradili subjektivno zgodovino dveh mest, ki živita na istem mestu.