Razstave

serija madžarske umetnice in fotografinje Anne Tihanyi

serija madžarske umetnice in fotografinje Anne Tihanyi

Berlin Bhf.

serija madžarske umetnice in fotografinje Anne Tihanyi

Anna Tihanyi, Crystal Night, Berlin Bhf., 2014
Anna Tihanyi, Crystal Night, Berlin Bhf., 2014

Anna Tihanyi

Otvoritev: 2. 6. ob 20.00

Balassi inštitut, Ljubljana

 

Serija fotografij z naslovom Berlin Bhf. madžarske umetnice in fotografinje Anne Tihanyi je bila ustvarjena na podlagi neposredne izkušnje življenja in delovanja v Berlinu. Povsem domišljijski in režirani prizori se odvijajo v notranjščinah različnih stavb v Berlinu in Budimpešti ter prikazujejo čustva, občutja in odnose med različnimi akterji skozi trenutke (osebne) tranzicije.

Osnovna ideja tega dela je zakoreninjena v globoko osebnih in intimnih situacijah avtorice, ki vidi in razume Berlin kot nestabilno in prehodno mesto, habitat popotnikov, njen začasni dom in številnih ljudi okoli nje. Z vizualno razkošnim in vsebinsko koherentnim ciklusom fotografij skuša umetnica poudariti skupne vidike odtujenosti in izkoreninjenosti, nenehnega občutka nerazumljenosti in želje po integraciji v novo okolje.

Verjetno najbolj prepoznaven element dela Anne Tihanyi, ki je bila nedavno nagrajena na The Lucie Awards, je raziskovanje ženske identitete skozi režirane in nadrealno občutene dežele čudes. Njen primarni interes leži prav v dialogu med fotografijo in literaturo. Namesto, da bi bila besedila gola ilustracija fotografij, le-ta tako predstavljajo predvsem izjemno inspiracijo in pogosto ustvarjajo skupno atmosfero vsem predstavljenim podobam.

(Dejan Sluga)

Razstava je na ogled do 30. 6. 2016.

Odpiralni čas:
Ponedeljek-petek: 12.00-18.00

Naslov: Barvarska steza 8, Ljubljana