Razstave

Jean Cocteau & Veno Pilon

Jean Cocteau & Veno Pilon

Bohemi z Montparnassa

Jean Cocteau & Veno Pilon

Veno Pilon, POrtrait of Ossip Zadkine, 1936
Veno Pilon, Portrait of Ossip Zadkine, 1936 – z dovoljenjem / courtesy of Pilonova Galerija, Ajdovščina

Jean Cocteau & Veno Pilon

Otvoritev: 1. 6. ob 20.00

Photon – Center za sodobno fotografijo, Ljubljana

 

Razstava Bohemi iz Montparnassa združuje dela dveh pomembnih ustvarjalcev iz začetka 20. stoletja, svetovno znanega filmarja, pesnika in umetnika Jeana Cocteauja in v mednarodnih krogih priznanega, v Parizu živečega slovenskega umetnika Vena Pilona. Njuni fotografski portreti nudijo vpogled v pariško sceno v obdobju, ko je Pariz nesporno veljal za središče sveta umetnosti.

Razvpiti francoski ustvarjalec Jean Cocteau je leta 1916 posnel serijo fotografij, v katerih nastopajo pomembne figure pariške umetniške scene iz četrti Montparnasse. Serija je nastala v enem samem popoldnevu in prikazuje dragoceno dokumentarno gradivo o tedanji umetniški sceni, saj na fotografijah med drugim nastopajo Pablo Picasso, Amadeo Modligiani, Max Jacob, Eric Satie in Moise Kisling. Fotografije, ki so bile spontano posnete med pohajkovanjem po Parizu, mestu, ki je bilo komaj 100 kilometrov oddaljeno od front prve svetovne vojne, so postale izjemen zgodovinski dokument svobodomiselnega in progresivnega mesta. Cocteaujeve fotografije pa nimajo zgolj dokumentarne vrednosti, ki priča o zakulisju tedanjega dogajanja, ampak so pomemben prispevek k estetiki reproduktibilnih medijev. Fotografije je odkril Billy Klüver, ustanovitelj E. A. T. Archive iz New Jerseya. Predstavitev omenjene serije iz zbirke Klüver/Martin Collection iz New Yorka bo šele četrta predstavitev v Evropi in sovpada s stoto obletnico njenega nastanka.

Cocteaujeve fotografije so na razstavi Boemi iz Montparnassa soočene z deli njegovega sodobnika, slovenskega umetnika in fotografa Vena Pilona, ki se je po služenju na bojiščih prve svetovne vojne ob koncu 20. let ustalil v Parizu. Pilon je bil eden izmed ambicioznih prišlekov, ki je hitro postal integralni del tamkajšnje umetniške scene. V osnovi je bil slikar, a je simultano deloval tudi na področju fotografije. V 30. letih 20. stoletja je ustvaril serijo portretov umetnikov, kot so Giorgio De Chirico, Alexander Rodchenko, Ossip Zadkine in Massimo Campigli. Tudi sicer je bil znan po fotografiranju umetnikov v njihovih ateljejih na območju Montparnassa. Pilonove slike, grafike, risbe in fotografije so bile predstavljene v številnih prestižnih galerijah doma in po svetu. Na pričujoči razstavi bodo prikazane fotografije iz zbirke Galerije Vena Pilona v Ajdovščini, ki je tudi partner in koproducent projekta.

(Dejan Sluga)

razstava je odprta do 15. 7. 2016.

Odpiralni čas:
Ponedeljek-petek: 12.00-18.00

Naslov: Trg prekomorskih brigad 1, Ljubljana