Interna navodila

Ne briši tega!

Dodajaj lastna spoznanja tudi za druge urednike!

Splošno:

0. Vse stvari grupiramo s pomočjo kategorij – tako so tudi reklamni bloki običajni vnosi (“post-i”). Splošnejši vnosi se imenujejo “strani” (“page-i”) in nimajo kategorij, imajo pa lahko hierarhijo in tip strani (“default” je neformatirana oblika, kar pomeni, da se vnos prikaže tak kot je vpisan)

1. Za pravilno obliko skrajšanih podatkov za vsak članek uporabimo t.i. polje “izseček” (“excerpt”), kjer se na predviden način vnaša naslov. To si poglejte pri kakšnem obstoječem članku na prvi strani in opis vnesite sem.

2. Za razmejitev med prevodi se povsod uporablja (za slovensko).

3. Če se pojavi problem z “bold” je običajno kriva vmestitev kode <!–more–> med <strong></strong>. Eliminirajte strong na tej kodi – v editorju je to slikica!

4. Pri prikazovanju skupin (kategorij) “post-ov” uporabljamo t.i. predloge (“template-e”), ki so v našem primeru zelo formatirani – tako so slike vedno na levi in predvidenih dimenzij. Enako velja tudi za photo-slider efekt tik pod glavo.

5. Fotke se pogosto izbira tudi če niso vnešene v “post”, ampak mu le “pripadajo” (pomeni, da so uploadane k temu post-u). Pri tem uporabljamo tri različne velikosti slik – izreze.

6. Uploadani file-i morajo imeti v imenu naslednje nize črk: “veliki_izrez”, “mali_izrez”, “kvadratni_izrez” (seveda brez narekovajev).

7. Dimenzije naj bodo okoli:
– veliki_izrez – 920 x 360 px
– mali_izrez – 920 x 130px
– kvadratni_izrez – 310 x 310 px
sicer pa malo drugacne dimenzije ne motijo, ker se raztegne na sirino 920 px, oziroma pri kvadratu na visino 310 px

8. Če teh slik ni, potem se vzame karkoli pac je in se raztegne
Omenjenih slik ni treba vnasati v vsebino clanka, ampak se jih le uploada k članku. Če slucajno ni fotk, ki pripadajo clanku, se vzame tisto ki je v vsebini, če ni pri clanku nobene fotke, potem se kaze bela podlaga.

9. Sem preverjal (pri temu wordpressu) kaksne so variante za crop slikic online – in so, vendar manjka varianta “save as” -> preimenuj croppani fajl – brez tega je treba uploadati stiri variante iste slike.

10. Reklamni bloki:
Za vsebino stranskih blokov imamo logiko post-a, ki pripada kategoriji Reklamni bloki (in potem: desni blok, spodnji blok ) – obstoječe torej najdete  med Reklamni bloki -> desni blok (levega bloka nimamo več). Vrstni red je default: po padajočih datumih objave.

Widgeti pa tudi delujejo, tko da lahko uporabite tudi te:
+ sidebar 1 je blok na desni strani
+ sidebar 2 ni definiran
+ sidebar 3 je spodnji banner na home strani

Slikice, ki so vključene v vsebino reklamnih blokov  se same raztegnejo na predvidene dimenzije. Če je kakšen dvom preverite kako je narejeno na dosedanjem bloku.

11. Na začetku 2012 sem malo preverjal velikost fotk in ugotovil napake, zakaj nekatere fotke nimajo spletnih variant različnih oblik (ki jih wordpress naredi sam):
– uploadali ste 300 dpi originalne fotke velikosti preko 2000 px velikosti = 1,5 MB
– server se je ob tem vsakic malo sesul in ni mogel zgenerirati manjsih dimenzij fotk z internetnimi 72 dpi
– nasel sem celo nekompresirane .bmp ! Vse to se na netu ne pocne
– fotke pripravite posebej na svojem racunalniku (na hitro s prednastavitvijo v IrfanView ali kaj takega) in naj ne presegajo 1000 px – po velikosti pa ne 500 KB – ter morajo biti .jpg .png ali .gif (v tem preferencnem redu)

12. Pri prikazovanju na sajtu vedno preverimo ali obstaja kaj v kategoriji 201x (“letos”) in potem se kaze le zadeve iz letosnjega leta, sicer pa zadeve iz naslednjega (prejšnjega) leta – in tako naprej. Skratka: vedno je treba uporabljati kategorije za letnice. Na ta način se potem tudi ohranja arhiv starega.