Razstave

Dva ciklusa fotografij avtorice Mirjane Rukavina

Dva ciklusa fotografij avtorice Mirjane Rukavina

Tukaj & Tam – prostori odsotnosti

Dva ciklusa fotografij avtorice Mirjane Rukavina

Mirjana Rukavina: Here & There – Places of Absence
Mirjana Rukavina, Here & There – Places of Absence, 2015

Mirjana Rukavina

Otvoritev: 16. 6. ob 20.00

Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Ljubljana

 

Razstava Tukaj & Tam – prostori odsotnosti predstavlja dva ciklusa fotografij na Dunaju živeče in delujoče avtorice Mirjane Rukavina, ki v središče zanimanja postavlja odnos med dvema na prvi pogled povsem različnima arhitekturama.

Zapuščeno Hutterjevo tekstilno tovarno oziroma MTT v Mariboru je kot izpraznjen, estetiziran in hkrati travmatiziran prostor postavila v vizualni dialog s svojim navideznim antipodom, spektakularnim stolpom Donau City Tower na Dunaju, trenutno najvišjo zgradbo v Avstriji, ki kot dizajnerski kompleks ostaja prostor brez sledi in ga lahko beremo kot postindustrijsko tovarno doživetij. Fotografski seriji s svojimi premišljeno razgaljenimi situacijami prostorov izpostavljata osnovno načelo dela avtorice − ta se od svojih objektov poželenja popolnoma distancira in jih spreminja v serijo dokumentiranih pogledov.

Rukavina v ospredje postavlja trenutno stanje obeh prostorov. Leta 1926 ustanovljena tekstilna tovarna v Mariboru je bila leta 1945 nacionalizirana, po letu 1991 pa denacionalizirana in privatizirana. Zgodba tovarne, ki je po privatizaciji počasi, a vztrajno propadala, je le ena od mnogih in umetnica jo je zabeležila kot sled časa iz njenega lastnega okolja. Nekdanja tovarna MTT je sled nekega preteklega časa, a kot ruševina je nekakšna vojna žrtev in ne tehnološko odslužen objekt, ki ga je potrebno zabeležiti, ker bi sicer izginil v pozabo. Čeprav je estetiziran, kaže sledi travme. Ni ne lep ne spektakularen. V nekaterih pogledih, kadar v njih ni uporabnih predmetov, ampak le arhitektura in pohištvo, je privlačno le brezčasno oblikovanje.

In prav to je tista asociativna vez z drugo arhitekturo na razstavi − s stolpom Donau City Tower na Dunaju. Tudi pri njem gre za industrijski objekt, čeprav ni tovarna, ki bi proizvajala uporabne izdelke. Je prostor, namenjen kratkotrajnim najemom, in četudi ni prazen, deluje neosebno in izčiščeno. V njem ljudje za sabo ne puščajo sledi, njegova modularna arhitektura pa omogoča hitro menjavo kulis in razgradnje. Gre za tipičen prostor proizvodnje in spektakla sodobne potrošniške družbe, ki je že pozabila na tovarne in materialno proizvodnjo. Hutterjeva tovarna je resnično telo z bolečino in sladkostjo, je podoba iz zavesti, prisotnost, čeprav v izginevanju, medtem ko je dunajski stolp prikazen, ki je ne moremo zgrabiti in jo le s težavo vidimo skozi kulise spektakla.

(Simona Vidmar & Vasja Nagy)

Razstava je na ogled do 31. 7. 2016.

Odpiralni čas:
Torek-nedelja: 10.00-18.00

Naslov: Pot na Fužine 2, Ljubljana