Novice

Galerija Photon – Center za sodobno fotografijo najavlja 5. festival avtorske fotografije Fotonični trenutki – Mesec fotografije 2010!

Odprtje festivala: 21. oktober 2010 – Cankarjev dom Ljubljana

V jesenskih mesecih (oktober in november) se bo v celotni Sloveniji ter s središčem v Ljubljani ponovno odvijal festival FOTONIČNI TRENUTKI – Mesec fotografije 2010, ki bo predstavil vrsto fotografskih razstav in ostalih spremljevalnih dogodkov.

Uradno odprtje festivala se bo zgodilo v četrtek, 21. oktobra v Cankarjevem domu, kjer bo postavljena tudi osrednja skupinska razstava z naslovom Tension Field, ki raziskuje različne tendence v razvoju avtorske fotografije na področju Srednje in Jugovzhodne Evrope in se osredotoča na prehod od amaterskih fotoklubov do današnjega galerijskega sistema, prehod, ki se je zgodil na prelomu 80. in 90. let prejšnjega stoletja. Dolgoročni projekt Tension Field je plod poglobljenega sodelovanja mednarodnih strokovnjakov v polju likovne umetnosti in fotografije in se bo nadaljeval tudi v prihodnjem letu.

Festival FOTONIČNI TRENUTKI – Mesec fotografije 2010 pa bo ponudil še vrsto razstavnih projektov in spremljevalnega dogajanja:

  • Forum – Pogovori o sodobni fotografiji je dvodnevni forum, ki se bo posvetil predvsem projektu Tension Field ter bo skozi različne diskusije predstavil različne poglede povabljenih mednarodnih poznavalcev.
  • Kot najavni in prvi dogodek festivala se bo 5. oktobra 2010 odprla retrospektivna razstava Gojmirja Antona Kosa v Moderni galeriji v Ljubljani, ki jo je pod nazivom Slikar v dialogu s fotografijo. Fotografija Gojmira Antona Kosa pripravila kustosinja mag. Lara Štrumej.

V nadaljevanju festivala se bodo odprle naslednje razstave:

  • Second Half Time – Slovaška sodobna fotografija v Umetnostni galeriji Maribor
  • Nova srbska fotografija v novomeški galeriji Simulaker
  • Ameriška zgodovina št. 1: Jeffery Silverthorne, Kevin Broadbery, Joseph Rodriguez v galeriji Photon v Ljubljani.
  • Madžarska sodobna fotografija v celjski Galeriji sodobne umetnosti.
  • Retrospektivna razstava fotografinje Lee Miller z naslovom Legendary Lee Miller v galeriji Jakopič v Ljubljani.

Poleg tega se pripravlja še vrsta razstav, pospremljenih z bogatim spremljevalnim dogajanjem!

O tem vas bomo v bližnji prihodnosti odrobno obveščali!

O razstavnih projektih, ki jih bo mogoče videti v sklopu festivala FOTONIČNI TRENUTKI – Mesec fotografije 2010 in spremljevalnem dogajanju, vas bomo obveščali sproti na prenovljeni spletni strani www.photonicmoments.net!