Festival Fotonični trenutki 2010 je zaključen!

Festival Fotonični trenutki 2010 je zaključen!

Fotonični trenutki 2010

Festival Fotonični trenutki 2010 je zaključen!

Gina Zacharias: Iz serije 'Hesitating Silence', 2010

Festival FOTONIČNI TRENUTKI 2010 je zaključen

Z odprtjem razstave Fotokartuni avtorja Marka Lipuša v Galeriji Photon – Centru za sodobno fotografijo ter podelitvijo Nagrade za najboljšo samostojno razstavo v sklopu festivala Fotonični trenutki – Mesec fotografije 2010 se je letošnja prireditev tudi uradno zaključila.

Nagrado festivala, ki jo podarjata podjetje EPSON in organizacija CCN Kulturvermittlung Steiermark iz Graza, je v letošnjem letu prejel Goran Bertok za razstavo ‘Rdeče in črno’, ki se je odvijala med 29. oktobrom in 14. novembrom 2010 v Galeriji Kibela v Multi-medijskem centru Kibla v Mariboru.

Goran Bertok je z razstavo ‘Rdeče in črno’ v obsežni prostorski postavitvi predstavil opus zadnjih šestih let, v katerem se poglobljeno podaja v raziskovanje človeškega telesa in njegove fizične smrti. Celosten ambient v Galeriji Kibela je poudaril vsebinske in formalne relacije med posameznimi zaključenimi projekti ali deli v procesu ter predstavil povsem novo produkcijo umetniških del Gorana Bertoka.

Vabljeni k ogledu preostalih razstav, ki se bodo zaključile v prihodnjih dnevih in tednih, predvsem pa na ponovno snidenje čez slabi dve leti, ko se bo zgodila naslednja edicija festivala FOTONIČNI TRENUTKI – Mesec fotografije 2012!

***

Dogodki 6. tedna festivala:

22. november ob 19. uri – otvoritev razstave Lee Miller, Legendarna Lee Miller, Galerija Jakopič / Muzej in galerije mesta Ljubljane

www.mgml.si

23. november ob 20. uri – otvoritev razstave Antonio Živkovič, Sledi preteklosti, Galerija Kud ateljeMikado Ljubljana

Zaključna razstava in podelitev nagrade festivala:

24. november ob 19. uri – otvoritev razstave Marka Lipuša, Fotokartuni in podelitev nagrad za razstavo festivala Fotonični trenutki, Galerija Photon – Center za sodobno fotografijo

www.photon.si

22. – 27. november – Delavnica dokumentarne fotografije: Tekstura realnosti

Mentor: Simon Chang

VIST / Oddelek za fotografijo

www.vist.si

Lee Miller, Legendarna Lee Miller

Galerija Jakopič / Muzej in galerije mesta Ljubljane – www.mgml.si

22. november 2010 – 9. januar 2011

Lee Miller (1907–1977) je fotografinja, ki je zaznamovala svet umetniške, modne in vojne reportažne fotografije 20. stoletja. Sprva muza in sodelavka Mana Raya in kasneje samostojna fotografinja je na različnih koncih sveta ustvarila prek 40.000 fotografskih del. Z možem Rolandom Penrosom sta gojila močne umetniške in prijateljske vezi z najpomembnejšimi umetniki 20. stoletja, kot so Pablo Picasso, Juan Miró, Man Ray, Antoni Tàpies, Max Ernst ter Paul Eluard. Retrospektivna razstava Legendarna Lee Miller predstavlja kronološki prerez njenega opusa 96 fotografij iz vseh obdobij njenega ustvarjanja.

Antonio Živkovič – Sledi preteklosti / Traces of the Past

Galerija Kud ateljeMIKADO Ljubljana

23. november – 7. december 2010

Že od devetdesetih let postaja Antonio Živkovič eden tistih naših fotografov za katere je značilno, da oblikujejo povsem svoj likovni slog s katerim se prepoznavno ločujejo od ostalih avtorjev.  Njegovo zanimanje velja največkrat industrijskim zgradbam, ki so nastale v preteklosti in so predstavljale nosilce tehničnega napredka. Gre predvsem za arhitekturo, ki je nastajala na območjih, kjer se je razvijala težka industrija, tako, da so bile tudi te gradnje pretežno v praktični funkciji. A marsikateri lahko dodamo tudi zanimiv vizualni pomen, ki postaja izrazitejši s starostjo arhitekture.

Marko Lipuš – Fotokartuni / Photocartoons

Galerija Photon – Center za sodobno fotografijo Ljubljana

24. november – 18. december 2010

Fotokartuni se nahajajo na presečišču med skeniranim in digitalnim fotomaterialom. V programih za obdelavo slik lahko umetnik sestavlja in obdeluje te digitalne predloge. Ko meša različne fotografske predloge (skene, digitalne slike različnih kakovosti) in črtne risbe, nastane svojevrstna in dinamična estetska oblika. Slogovno so fotokartuni mešanica stripov in karikatur, ki odsevajo trenutno razpoloženje in sodobni duh časa. Neodvisna in samostojna izrazna površina je primerljiva s pop artom, ki se opira na Andyja Warhola in Royja Lichtensteina, ter jo razumemo kot citat.

22. – 27. november – Delavnica dokumentarne fotografije: Tekstura realnosti

Mentor: Simon Chang

VIST / Oddelek za fotografijo, Vodnikova 126

www.vist.si

Razstave v teku:

Gojmir Anton Kos. Slikar v dialogu s fotografijo; 5. oktober – 5. december 2010, Moderna galerija Ljubljana

Milan Pajk, Prostori samote; 12. oktober – 5. december 2010, Moderna galerija Ljubljana

Trine Søndergaard & Gina Zacharias; 28. oktober – 26. november 2010, Mestna galerija 2 / Muzej in galerije mesta Ljubljane

Tomaž Tomažin, Serija 360; 3. november – 23. november 2010, Sokolski dom Škofja Loka

Nova srbska fotografija; 4. november – 1. december 2010, Galerija Simulaker Novo mesto

Branko Lenart, Body.Language 1971 – 2010; 5. november 2010 – 5. januar 2011, Galerija Dom Kulture Ptuj

Aljaž Velički, Kaj smo pozabili?; 10. november – 1. december 2010, Modra hiša Ljubljana

Present Continuous: Sodobna fotogafija iz Madžarske; 11. november – 5. december 2010, Galerija sodobne umetnosti Celje

***

Dogodki v 5. tednu festivala:

 • 16. november ob 17. uri – Predavanje: Fotografija in umetniški tokovi (Polona Tratnik); Galerija Photon – Center za sodobno fotografijo (predavanje v okviru izobraževalnega cikla Šole kritike fotografije v organizaciji revije Fotografija)
 • 17. november ob 17. uri – Javno vodstvo po razstavi Crossing Times Jeffreya Silverthorna (Ines Zgonc); Galerija Photon – Center za sodobno fotografijo

Prihajajoče razstave:

 • 22. november – Lee Miller, Legendarna Lee Miller; Galerija Jakopič / Muzej in galerije mesta Ljubljane
 • 23. november – Antonio Živkovič, Sledi preteklosti, Galerija Kudatelje Mikado Ljubljana
 • 24. november – zaključek festivala in podelitev nagrade avtorju razstave festivala & otvoritev razstave Marka Lipuša, Fotokartuni, Galerija Photon / Center za sodobno fotografijo Ljubljana

Gostovanja:

Paris Photo

17. – 21. november 2010 – Carrousel du Louvre, Pariz

Galerija Photon – Center za sodobno fotografijo bo na najprestižnejšem fotografskem sejmu predstavila 3 domače avtorje: Toma Brejca, Petra Koštruna in Bojana Salaja, medtem ko bodo s publikacijami predstavljeni Goran Bertok, Gyula Fodor, Branko Lenart in Antonio Živkovič.

Predstavitev se odvija v okviru posebne sekcije sejma Paris Photo, Statement, ki se vsako leto osredotoča na izbrano regijo in jo obširneje predstavi. V letošnjem letu je v središču področje Srednje Evrope – Statement: Spotlight on Central Europe, predstavlja pa se 8 galerij iz petih držav.

Galerija Photon – Center za sodobno fotografijo na dunajskem festivalu Eyes On – Monat der Fotografie

Jože Suhadolnik, NSK XXX

11. november – 1. december 2010; SKZ Korotan Dunaj

Razstave v teku:

 • Gojmir Anton Kos. Slikar v dialogu s fotografijo; 5. oktober – 5. december 2010, Moderna galerija Ljubljana
 • Milan Pajk, Prostori samote; 12. oktober – 5. december 2010, Moderna galerija Ljubljana
 • Marko Modic, Abstrakta; 26. oktober – 16. november 2010, Galerija Kudatelje Mikado Ljubljana
 • Jeffrey Silverthorne, Crossing Times; 27. oktober – 22. november 2010, Galerija Photon / Center za sodobno fotografijo Ljubljana
 • Trine Søndergaard & Gina Zacharias; 28. oktober – 26. november 2010, Mestna galerija 2 / Muzej in galerije mesta Ljubljane
 • Skupina V.A.T., Cona Trbovlje; 2. november – 20. november 2010, Delavski dom Trbovlje
 • Tomaž Tomažin, Serija 360; 3. november – 23. november 2010, Sokolski dom Škofja Loka
 • Nova srbska fotografija; 4. november – 1. december 2010, Galerija Simulaker Novo mesto
 • Branko Lenart, Body.Language 1971 – 2010; 5. november 2010 – 5. januar 2011, Galerija Dom Kulture Ptuj
 • Aljaž Velički, Kaj smo pozabili?; 10. november – 1. december 2010, Modra hiša Ljubljana
 • Present Continuous: Sodobna fotogafija iz Madžarske; 11. november – 5. december 2010, Galerija sodobne umetnosti Celje

***

Dogodki in razstave v 4. tednu festivala:

10. november 2010 – Aljaž Velički, Kaj smo pozabili?; Modra hiša Ljubljana

11. november 2010 – Present Continuous: Sodobna fotogafija iz Madžarske; Galerija sodobne umetnosti Celje

Aljaž Velički, Kaj smo pozabili?

10. november – 1. december 2010

Modra hiša Ljubljana – artevidaorg.wordpress.com

Aljaž Velički, mladi slovenski fotograf, ki že četrto leto študira na priznani bratislavski Vysoki školi vytvarnych umenia pri profesorju Lubu Stachu, se predstavlja z dvema sklopoma fotografij pod skupnim naslovom »Kaj smo pozabili?«. Sklopa sta na prvi pogled zelo različna, saj se avtor poslužuje različnih fotografskih tehnik za dosego določenega cilja, obenem pa sta si podobna, saj predstavljata njegov način razmišljanja o svetu. Aljaž Velički se s tem projektom brez kompromisov, vendar senzibilno, loteva življenjskih tem.

Present Continuous: Sodobna fotogafija iz Madžarske

11. november – 5. december 2010

Galerija sodobne umetnosti Celje – www.celeia.info/center_sodobnih_umetnosti

Mladi umetniki, izbrani v tej razstavni seriji, predstavljajo vse vrste fotografije – v tem projektu so zbrani avtorski in dokumentarni fotografi, ki delujejo skozi fotografske eseje, pa tudi fotoreporterji. Njihova dela so raznolika in edinstvena ter odražajo sodobna vprašanja. Namen razstave je prikazati določena vprašanja s številnih vidikov in na načine, ki jih posamezni umetniki uporabljajo v svojih izrazih. Razstava se nenehno širi, prav tako tudi število umetnikov, ki na njej sodelujejo; to je tudi prva priložnost za nekatere od njih, da predstavijo svoja dela. Projekt Present Continuous, ki se nenehno širi, ponuja različne tematske sklope, skozi katere se odražajo sodobni trendi madžarske avtorske fotografije.

Razstave v teku:

Tension Field: Razvojni tokovi v regiji; 21. oktober – 14. november 2010, Mala galerija / Cankarjev dom Ljubljana

Gojmir Anton Kos. Slikar v dialogu s fotografijo; 5. oktober – 5. december 2010, Moderna galerija Ljubljana

Milan Pajk, Prostori samote; 12. oktober – 5. december 2010, Moderna galerija Ljubljana

Marko Jamnik & Boštjan Perovšek, Projekcija mesta; 20. oktober – 14. november 2010, Galerija Vžigalica / Muzej in galerije mesta Ljubljane

Nataša Košmerl, September; 20. oktober – 10. november 2010; Fotogalerija Stolp Maribor

Drugi polčas: Sodobna fotografija iz Slovaške; 22. oktober – 14. november 2010, Umetnostna galerija Maribor

Marko Modic, Abstrakta; 26. oktober – 16. november 2010, Galerija Kudatelje Mikado Ljubljana

Jeffrey Silverthorne, Crossing Times; 27. oktober – 22. november 2010, Galerija Photon / Center za sodobno fotografijo Ljubljana

Trine Søndergaard & Gina Zacharias; 28. oktober – 26. november 2010, Mestna galerija 2 / Muzej in galerije mesta Ljubljane

Goran Bertok, Rdeče in črno; 29. oktober – 14. november 2010, Kibela / Kibla Maribor

Skupina V.A.T., Cona Trbovlje; 2. november – 20. november 2010, Delavski dom Trbovlje

Tomaž Tomažin, Serija 360; 3. november – 23. november 2010, Sokolski dom Škofja Loka

Nova srbska fotografija; 4. november – 1. december 2010, Galerija Simulaker Novo mesto

Branko Lenart, Body.Language 1971 – 2010; 5. november 2010 – 5. januar 2011, Galerija Dom Kulture Ptuj

Prihajajoče razstave:

 • Lee Miller, Legendarna Lee Miller (22. november – 9. januar 2011) Galerija Jakopič / Muzej in galerije mesta Ljubljana
 • Antonio Živkovič, Sledi preteklosti (23. november – 7. december 2010) Galerija Kudatelje Mikado Ljubljana
 • Marko Lipuš, Fotokartuni (24. november – 18. december 2010) Galerija Photon / Center za sodobno fotografijo Ljubljana

***

Dogodki in razstave v 3. tednu festivala:

2. november – Skupina V.A.T., Cona Trbovlje; Delavski dom Trbovlje

3. november – Tomaž Tomažin, Serija 360; Sokolski dom Škofja Loka

4. november – Nova srbska fotografija; Galerija Simulaker Novo mesto

5. november – Branko Lenart, Body.Language 1971 – 2010; Galerija Dom Kulture Ptuj

2. november – Novinarski žanri in prispevki (predavatelj: Lenart Kučić); Galerija Photon – Center za sodobno fotografijo Ljubljana

5. november – Javni pogovor s kustosinjama razstave Nova srbska fotografija Vesno Micović in Katarino Radović; Galerija Simulaker Novo mesto

5. november – Javni pogovor z avtorjem razstave Body.Language 1971 – 2010, Brankom Lenartom (moderatorka Marjeta Ciglenečki); KUD Dom KULTure Ptuj

5. in 6. november – Kompozicija v fotografiji (mentorica: Veselka Šorli Puc); VIST – Visoka šola za storitve / Oddelek za fotografijo – www.vist.si

5. in 6. november – Stare razvijalne tehnike (mentor: Marko Trebušak); VIST – Visoka šola za storitve / Oddelek za fotografijo – www.vist.si

Skupina V.A.T., Cona Trbovlje

2. november – 20- november 2010

Delavski dom Trbovlje – www.dd-trbovlje.si

Skupina V.A.T.: Špela Pavli, Maša Jazbec, Lili Bedekovič, Andrej Uduč, Andrej Grilj, Primož Zakrajšek, Katja Sovre, Marjan Korenjak, Robert Ahlin, Matic Kolar, Tanja Hanžič, David Čavar.

Avtorji, ujeti v izginevajočo socialno strukturo degradiranega delavskega mesta, skozi artikulirano, pa vendar poetično formo fotografije spregovorijo o sebi, svoji intimi, odnosu do sveta, strahovih in frustracijah, upanju in pričakovanju, življenju. Cona Trbovlje se ukvarja z artefakti in usedlinami časa, ki je nepreklicno mimo. Obenem nakazuje obete prihodnosti. Različne avtorske afinitete tvorijo kompleksno podobo partikularne arhitekturne in socialne strukture skupnosti, ki je vase zaprta in včasih samozadostna.

Tomaž Tomažin, Serija 360

3. november – 23. november 2010

Sokolski dom Škofja Loka – www.sokolskidom.si

Serija 360 je cikel fotografskih panoram, ki ga je Tomaž Tomažin začel leta 2007. Fotografske posnetke s tehniko montaže sestavlja v panorame, ki zajemajo celoten prostor 360 stopinj okrog osi snemanja in jih predstavlja v obliki svetlobnih kaset. Fotografije prikazujejo premišljeno oblikovane mise-en-scène, v katerih Tomažin multipliciran nastopa v različnih vlogah in skrbno zrežiranih zgodbah, ki pa so v nasprotju s celostjo prostora vedno fragmentarne.

Nova srbska fotografija

4. november – 1. december 2010

Galerija Simulaker Novo mesto – www.simulaker.si

Umetniki: Aleksandrija Ajduković, Benjamin Beker, Goran Micevski, Vesna Micović, Branka Nedimović, Miloš Nenković, Andrijana Pajović, Tijana Pakić-Feterman, Dragan Petrović, Ivan Petrović, Katarina Radović, Mihailo Vasiljević

Izbor skupinske predstavitve sodobne srbske fotografije temelji na raznolikosti pristopov k fotografskemu mediju in na raznovrstnosti tem, ki sobivajo v skupnem estetskem, socialnem in ideološkem univerzumu. Podoba, ki jo avtorji ponujajo o sebi, o lastni identiteti in svojem okolju, učinkuje kot kompleksen pogled na svet, iz katerega izhajajo. Gre za mlajšo generacijo srbskih fotografov, ki v danih družbeno-političnih okoliščinah osveščajo lastno zgodovinsko pozicijo, pri čemer izpostavljajo niz novih vprašanj ali pa ponujajo odgovore na tista, ki so bila nekoč že izrečena.

Branko Lenart, Body.Language 1971 – 2010

5. november 2010 – 5. januar 2011

Galerija Dom Kulture Ptuj – www.muzikafe.si

Fotografsko oko se je že v 19. stoletju posvetilo golemu, predvsem ženskemu telesu. Klasični in priljubljeni motiv akta z izbranim fokusom govorice telesa Branko Lenart dodatno razširi. Ta pristop ne pomeni izpodrivanja ali celo izgube golote, ampak veliko bolj kaže na to, da obstajajo drže, geste, dotiki, da v enem ali drugem primeru obstaja tista veličina človeškega telesa, ki mu v širnem naravnem prostoru zagotavlja njegovo mesto. Preteklost in sedanjost umetno ter naravno oblikujeta obzorje projekcije za srečevanje z motivom, ki ga tu ne omejuje zgolj poželjivo oko.

Novinarski žanri in prispevki (predavatelj: Lenart Kučić)

2. november 2010 ob 17. uri

Predavanje v okviru izobraževalnega cikla Šole kritike fotografije v organizaciji revije Fotografija – www.revijafotografija.si

Galerija Photon – Center za sodobno fotografijo Ljubljana – www.photon.si

Javni pogovor s kustosinjama razstave Nova srbska fotografija Vesno Micović in Katarino Radović.

5. november 2010

Galerija Simulaker Novo mesto – www.simulaker.si

Javni pogovor z avtorjem razstave Body.Language 1971 – 2010, Brankom Lenartom; pogovor bo vodila kustosinja razstave Marjeta Ciglenečki.

5. november 2010

KUD Dom KULTure Ptuj – www.muzikafe.si

Kompozicija v fotografiji (mentorica: Veselka Šorli Puc)*

5. in 6. november 2010 (petek, 5. 11. od 17:00 do 20:00; sobota, 6. 11. od 9:00 – 12:00)

Delavnica Kompozicija v fotografiji je zasnovana kot preplet teorije in prakse; uvodnemu predavanju sledi praktično delo in poglobljena analiza nastalih posnetkov.

VIST – Visoka šola za storitve / Oddelek za fotografijo – www.vist.si

Stare razvijalne tehnike (mentor: Marko Trebušak)*

5. in 6. november 2010 (petek, 5. 11. od 17:00 do 21:00; sobota, 6. 11. od 9:00 – 13:00)

Udeleženci delavnice se v praksi seznanijo s postopkom izdelave fotografij po postopku paladiotipije.

VIST – Visoka šola za storitve / Oddelek za fotografijo – www.vist.si

*Delavnica je plačljiva. Podrobne informacije o vsebini in ceni delavnice bodo objavljene na spletni strani www.vist.si. Ves material, potreben za izvedbo delavnice priskrbi VIST.

Razstave v teku:

Tension Field: Razvojni tokovi v regiji; 21. oktober – 14. november 2010, Mala galerija / Cankarjev dom Ljubljana

Gojmir Anton Kos. Slikar v dialogu s fotografijo; 5. oktober – 5. december 2010, Moderna galerija Ljubljana

Milan Pajk, Prostori samote; 12. oktober – 5. december 2010, Moderna galerija Ljubljana

Marko Jamnik & Boštjan Perovšek, Projekcija mesta; 20. oktober – 14. november 2010, Galerija Vžigalica / Muzej in galerije mesta Ljubljane

Nataša Košmerl, September; 20. oktober – 10. november 2010; Fotogalerija Stolp Maribor

Drugi polčas: Sodobna fotografija iz Slovaške; 22. oktober – 14. november 2010, Umetnostna galerija Maribor

Marko Modic, Abstrakta; 26. oktober – 16. november 2010, Galerija Kudatelje Mikado Ljubljana

Jeffrey Silverthorne, Crossing Times; 27. oktober – 22. november 2010, Galerija Photon / Center za sodobno fotografijo Ljubljana

Trine Søndergaard & Gina Zacharias; 28. oktober – 26. november 2010, Mestna galerija 2 / Muzej in galerije mesta Ljubljane

Goran Bertok, Rdeče in črno; 29. oktober – 14. november 2010, Kibela / Kibla Maribor

Prihajajoče razstave:

 • Aljaž Velički, Kaj smo pozabili? (10. november – 1. december) Modra hiša Ljubljana
 • Present Continuous: Sodobna fotogafija iz Madžarske (11. november – 5. december) Galerija sodobne umetnosti Celje
 • Lee Miller, Legendarna Lee Miller (22. november – 9. januar 2011) Galerija Jakopič / Muzej in galerije mesta Ljubljana
 • Antonio Živkovič, Sledi preteklosti (23. november – 7. december) Galerija Kudatelje Mikado Ljubljana
 • Marko Lipuš, Fotokartuni (24. november – 18. december) Galerija Photon / Center za sodobno fotografijo Ljubljana

***

Galerija Photon – Center za sodobno fotografijo predstavlja 5. festival avtorske fotografije FOTONIČNI TRENUTKI – Mesec fotografije 2010!

ODPRTJE FESTIVALA:

četrtek, 21. oktober 2010 ob 20. uri!

Mala galerija / Cankarjev dom Ljubljana

Tension Field: Razvojni tokovi v regiji

Ivan Blažev, Tomaš Blonski, Ranko Dokmanović, Jan Durina, Vlado Elias, Mario Furcak, G.R.A.M., Christoph Grill, Živko Gvozdanić, Robert Jankuloski, Jelena Jeruša, Daniel Kariko, Damjan Kocjančič, Stevan Kojić, Damir Krizmanić – Kriza, SofijaSilvia, Jože Suhadolnik, Goran Škofić, Antonio Živkovič.

21. oktober – 14. november 2010

Mala galerija / Cankarjev dom Ljubljana

Skupinska razstava z naslovom Tension Field: Razvojni tokovi v regiji raziskuje različne tendence v razvoju avtorske fotografije na področju Srednje in Jugovzhodne Evrope in se osredotoča na prehod od amaterskih fotoklubov do današnjega galerijskega sistema, preskok, ki se je zgodil na prelomu 80. in 90. let prejšnjega stoletja. Dolgoročni projekt Tension Field je plod poglobljenega sodelovanja mednarodnih strokovnjakov v polju likovne umetnosti in fotografije in se bo nadaljeval tudi v prihodnjem letu.

Forum / Pogovori o sodobni fotografiji

21. in 22. oktobra med 12. in 17. uro

Sejna soba M1 / Cankarjev dom Ljubljana

Forum bo v več panelnih diskusijah soočil mnenja in izkušnje številnih mednarodnih strokovnjakov s širšega področja sodobne fotografije in umetnosti, ki se bodo posvetili predvsem osrednjemu razstavnemu projektu Tension Field, obenem pa bo tradicionalno posvečen predstavitvam različnih umetniških praks in založniškim projektom. Na sporedu bo javni pogovor z Diane Smyth, urednico najstarejše kontinuirane revijalne fotografske publikacije na svetu, angleškega mesečnika British Journal of Photography. Poleg tega bodo predstavljene fotografske revije Photoport, Fotografija ter založba Foto Torst.

V nadaljevanju festivala FOTONIČNI TRENUTKI – Mesec fotografije 2010 napovedujemo:

 • Drugi polčas: Sodobna fotografija iz Slovaške (22. oktober – 20. november) Umetnostna galerija Maribor
 • Nataša Košmerl, September (22. oktober – 13. november) Fotogalerija Stolp Maribor
 • Marko Modic, Abstrakta (26. oktober – 16. november) Galerija Kudatelje Mikado Ljubljana
 • Jeffrey Silverthorne, Crossing Times (27. oktober – 22. november) Galerija Photon / Center za sodobno fotografijo Ljubljana
 • Trine Søndergaard & Gina Zacharias (28. oktober – 26. november) Mestna galerija 2 / Muzej in galerije mesta Ljubljane
 • Goran Bertok, Rdeče in črno (29. oktober – 14. november) Kibela / Kibla Maribor
 • Skupina V.A.T, Cona Trbovlje (2. november – 20- november) Delavski dom Trbovlje
 • Tomaž Tomažin, Serija 360 (3. november – 23. november) Sokolski dom Škofja Loka
 • Nova srbska fotografija (4. november – 1. december) Galerija Simulaker Novo mesto
 • Branko Lenart, Body.Language 1971 – 2010 (5. november – 5. januar 2011) Galerija Dom Kulture Ptuj
 • Aljaž Velički, Kaj smo pozabili? (10. november – 1. december) Modra hiša Ljubljana
 • Present Continuous: Sodobna fotogafija iz Madžarske (11. november – 5. december) Galerija sodobne umetnosti Celje
 • Lee Miller, Legendarna Lee Miller (22. november – 9. januar 2011) Galerija Jakopič / Muzej in galerije mesta Ljubljane
 • Antonio Živkovič, Sledi preteklosti (23. november – 7. december) Galerija Kudatelje Mikado Ljubljana
 • Marko Lipuš, Fotokartuni (24. november – 18. december) Galerija Photon / Center za sodobno fotografijo Ljubljana

***

Galerija Photon – Center za sodobno fotografijo vabi na novinarsko konferenco pred odprtjem 5. festivala avtorske fotografije FOTONIČNI TRENUTKI – Mesec fotografije 2010!

Novinarska konferenca se bo zgodila v sredo, 20. oktobra 2010, ob 12. uri v sejni sobi M2 v Cankarjevem domu.

Na predstavitvi za medije bodo organizatorji festivala predstavili program in potek letošnjega festivala, predstavili goste letošnjega diskusijskega Foruma – Pogovorov o sodobni fotografiji ter avtorje, ki bodo v času festivala prisotni na glavnih prizoriščih prireditve.

Uradno odprtje festivala se bo zgodilo v četrtek, 21. oktobra ob 20. uri v Cankarjevem domu, kjer bo postavljena tudi osrednja skupinska razstava z naslovom Tension Field: razvojni tokovi v regiji, ki raziskuje različne tendence v razvoju avtorske fotografije na področju Srednje in Jugovzhodne Evrope od 80-ih do danes.

21. in 22. oktobra se bo med 12. in 17. uro odvijal diskusijski Forum / Pogovori o sodobni fotografiji:

Forum bo skozi predstavitve in diskusije soočil mnenja in izkušnje številnih mednarodnih strokovnjakov s širšega področja sodobne fotografije in umetnosti, ki se bodo posvetili predvsem osrednjemu razstavnemu projektu Tension Field, obenem pa bo tradicionalno posvečen predstavitvam različnih umetniških praks in založniškim projektom.

V obdobju med 20. in 30. oktobrom bo v sejni sobi M1 v Cankarjevem domu, med 12. in 18. uro, delovalo Novinarsko in informacijsko središče festivala Fotonični trenutki – mesec fotografije.

***

Galerija Photon – Center za sodobno fotografijo najavlja 5. festival avtorske fotografije FOTONIČNI TRENUTKI – Mesec fotografije 2010!

Odprtje festivala: 21. oktober 2010 – Cankarjev dom Ljubljana

Uradno odprtje festivala se bo zgodilo v četrtek, 21. oktobra v Cankarjevem domu, kjer bo postavljena tudi osrednja skupinska razstava z naslovom Tension Field, ki raziskuje različne tendence v razvoju avtorske fotografije na področju Srednje in Jugovzhodne Evrope od 80-ih do danes.

Program festivala Fotonični trenutki – Mesec fotografije 2010:

21. oktober – Tension Field – Cankarjev dom Ljubljana

21. in 22. oktober – FORUM / Pogovori o sodobni fotografiji – Cankarjev dom Ljubljana

***

5. oktober – Gojmir Anton Kos. Slikar v dialogu s fotografijo – Moderna galerija Ljubljana

12. oktober – Milan Pajk, Prostori samote Moderna galerija Ljubljana

14. oktober – Dušan Merklin – Mick, Glamurozni Underground Studio 8 Ljubljana

20. oktober – Marko Jamnik & Boštjan Perovšek, Projekcija mestaGalerija Vžigalica Ljubljana

22. oktober – Drugi polčas (Sodobna fotografija iz Slovaške)Umetnostna galerija Maribor

22. oktober – Nataša Košmerl, SeptemberGalerija Stolp Maribor

26. oktober – Marko Modic, ABSTRAKTAGalerija Kud ateljeMIKADO Ljubljana

27. oktober – Jeffrey Silverthorne, Crossing Times – Galerija Photon / Center za sodobno fotografijo Ljubljana

28. oktober – Trine Søndergaard & Gina Zacharias – Mestna galerija 2 Ljubljana

29. oktober – Goran Bertok, Rdeče in črno – Kibela / Kibla Maribor

2. november – Skupina V.A.T, Cona Trbovlje Delavski dom Trbovlje

3. november – Tomaž Tomažin, Serija 360 Sokolski dom Škofja Loka

4. november – Nova srbska fotografija – Galerija Simulaker Novo mesto

5. november – Branko Lenart, Body.Language (1971 – 2010) – Galerija dom KULTure Ptuj

10. november – Aljaž Velički, Kaj smo pozabili? Modra hiša Ljubljana

11. november – Present Continuous (Contemporary Photography  from Hungary) – Galerija sodobne umetnosti Celje

22. november – Lee Miller, Legendary Lee Miller – Galerija Jakopič Ljubljana

23. november – Antonio Živkovič, Sledi preteklosti Galerija Kud ateljeMIKADO Ljubljana

24. november – Marko Lipuš, Fotokartuni Galerija Photon / Center za sodobno fotografijo Ljubljana

V času otvoritve festivala in razstave Tension Field, 21. in 22. oktobra, se bo odvijal tudi dvodnevni Forum – pogovori o sodobni fotografiji, ki se bo prvi dan posvetil predvsem projektu Tension Field ter bo skozi različne diskusije predstavil različne poglede povabljenih mednarodnih poznavalcev. Drugi dan Foruma bo tradicionalno namenjen predstavitvam avtorskih praks, nato pa bodo predstavljeni nekateri založniški projekti.