RazstaveExhibitions

<lang_si> serija Mika Crawforda <lang_en> series of Mike Crawford

serija Mika Crawforda series of Mike Crawford

Portreti iz Shoreditcha Shoreditch Portraits

serija Mika Crawforda series of Mike Crawford

Mike Crawford, Alan Hranitelj, 2015

Mike Crawford, Alan Hranitelj, 2015

Mike Crawford

Otvoritev: 15. 6. ob 20.00

Kamera, Kino Šiška, Ljubljana

 

Leta 2011 je Mike Crawford začel s projektom fotografiranja udeležencev rezidenčnega programa Ministrstva za kulturo, ki dokumentira več kot štiri leta gostovanj slovenskih umetnikov v Londonu. Rezultat je 52 portretov likovnikov in pesnikov kot modnih oblikovalcev in filmskih režiserjev, ki jih je fotograf posnel na različnih lokacijah v Shoreditchu in bližnji okolici, zato izražajo raznolikost tega živahnega in zgodovinskega predela vzhodnega Londona.

Shoreditch in sosednja okrožja so bili vedno prehodno območje. V poznem 17. stoletju so se tam ustalili hugenoti, ki so bežali pred verskim preganjanjem v Franciji. Dvesto let pozneje so tja migrirali judovski begunci iz Vzhodne in Srednje Evrope, medtem ko se je v 70. letih 20. stoletja v okrožje, ki je tedaj v ožjem Londonu veljalo za eno najrevnejših in najbolj zapuščenih, zlilo na tisoče bengalskih priseljencev.

V zadnjih letih je Shoreditch postal učbeniški primer procesa gentrifikacije. Ta se začne v zanemarjenem delu mesta, ki je zaradi nizkih najemnin in praznih delovnih prostorov priljubljeno med umetniki in drugimi kreativci, in konča tako, da je skupnost teh ljudi, zahvaljujoč kateri je območje postalo bolj barvito in glamurozno, prisiljena oditi zaradi navala dragih restavracij, dizajnerskih trgovin in drugih podjetij, ki si lahko privoščijo vse višje cene nepremičnin. Kjer je bilo nekoč za prgišče tradicionalnih pubov, so zdaj cele ulice gurmanskih kavarn, trendovskih barov in nočnih klubov, ki skrbijo za hrupno nočno življenje, kakršnega tam niso videli vse od Shakespearjevih časov.

Crawford upa, da bo s tem, ko je za lokacijo svojih portretov izbral ulice Shoreditcha, gledalcu omogočil poseben vtis o tem zelo posebnem delu Londona. Ni ga hotel le uporabiti za ozadje svojih subjektov, s čimer se subtilno nanaša na gledališko iluzijo, temveč je hotel hkrati prikazati območje, ki vsakemu gostujočemu umetniku en mesec služi kot dom. V okviru tega programa so številni Slovenci imeli priložnost spoznati londonsko kulturo in se ustvarjalno odzvati nanjo. Fotograf, ki se je srečal s številnimi uveljavljenimi in perspektivnimi slovenskimi umetniki, je v zameno za ustvarjanje tako obsežnega opusa pridobil veliko globlje razumevanje in zavedanje pomena kulture za Slovenijo in raznolikosti njenih umetnikov.

(Mike Crawford)

Razstava je na ogled do 30. 6. 2016.

Odpiralni čas:
vsak dan: 12.00-23.00

Naslov: Trg prekomorskih brigad 3, Ljubljana

Opening: 15 June at 8pm

Kamera, Kino Šiška, Ljubljana

 

In 2011, what started as a 12-month project to photograph participants in the Slovenian Ministry of Culture’s Artist in Residence programme has resulted in a collection of photographs documenting more than four years of visiting Slovenian artists to London. Mike Crawford’s 52 portraits of artists–ranging from painters and poets, to fashion designers and film directors–have been photographed in an array of locations in and around the Shoreditch area, reflecting the diversity of this vibrant and historical part of East London.

Shoreditch, and its neighbouring districts, have always been places of transition: Huguenots settled in the area in the late 17th century, fleeing religious persecution in France; 200 years later, a number of Jewish refugees from Eastern and Central Europe emigrated to London, mostly to this part of the East End; and the 1970s saw thousands of Bengali immigrants move into what was by then one of the poorest and desolate inner London districts.

In recent years, Shoreditch has become a textbook example of the gentrification process, a process that typically begins in a rundown part of town popular with artists and other creatives on account of its cheap rent and abundance of empty, commercial spaces. The process ends when, having given the area it’s colour and glamour, the artistic community is ultimately priced out of the area by an onslaught of expensive restaurants, designer shops and other upmarket businesses that can afford the increasing property prices. Where once there were a handful of traditional pubs, now there are rows upon rows of artisan coffee shops, trendy bars and nightclubs, providing a boisterous nightlife the likes of which has not been seen since Shakespeare’s day.

In choosing the streets of Shoreditch as the location for his portraits Crawford hopes to give the viewer a distinctive impression of this very individualistic part of London. Crawford not only uses Shoreditch as a ‘backdrop’ to his subjects, a subtle reference to theatrical illusion¬, but also to portray the area that is ‘home’ for a month to each visiting artist. The programme has provided numerous Slovenian artists the opportunity to both learn about the culture of London and to creatively react to it. In return, by producing this body of work and meeting many emerging and established Slovene artists, it has given the photographer a far deeper understanding and appreciation of the importance of culture to Slovenia and portray the diversity of its artists.

(Mike Crawford)

The exhibition is open until 30 June 2016.

Gallery hours:
Every day: 12.00-23.00

Address: Trg prekomorskih brigad 3, Ljubljana