Razstave

serija Mika Crawforda

serija Mika Crawforda

Portreti iz Shoreditcha

serija Mika Crawforda

Mike Crawford, Alan Hranitelj, 2015
Mike Crawford, Alan Hranitelj, 2015

Mike Crawford

Otvoritev: 15. 6. ob 20.00

Kamera, Kino Šiška, Ljubljana

 

Leta 2011 je Mike Crawford začel s projektom fotografiranja udeležencev rezidenčnega programa Ministrstva za kulturo, ki dokumentira več kot štiri leta gostovanj slovenskih umetnikov v Londonu. Rezultat je 52 portretov likovnikov in pesnikov kot modnih oblikovalcev in filmskih režiserjev, ki jih je fotograf posnel na različnih lokacijah v Shoreditchu in bližnji okolici, zato izražajo raznolikost tega živahnega in zgodovinskega predela vzhodnega Londona.

Shoreditch in sosednja okrožja so bili vedno prehodno območje. V poznem 17. stoletju so se tam ustalili hugenoti, ki so bežali pred verskim preganjanjem v Franciji. Dvesto let pozneje so tja migrirali judovski begunci iz Vzhodne in Srednje Evrope, medtem ko se je v 70. letih 20. stoletja v okrožje, ki je tedaj v ožjem Londonu veljalo za eno najrevnejših in najbolj zapuščenih, zlilo na tisoče bengalskih priseljencev.

V zadnjih letih je Shoreditch postal učbeniški primer procesa gentrifikacije. Ta se začne v zanemarjenem delu mesta, ki je zaradi nizkih najemnin in praznih delovnih prostorov priljubljeno med umetniki in drugimi kreativci, in konča tako, da je skupnost teh ljudi, zahvaljujoč kateri je območje postalo bolj barvito in glamurozno, prisiljena oditi zaradi navala dragih restavracij, dizajnerskih trgovin in drugih podjetij, ki si lahko privoščijo vse višje cene nepremičnin. Kjer je bilo nekoč za prgišče tradicionalnih pubov, so zdaj cele ulice gurmanskih kavarn, trendovskih barov in nočnih klubov, ki skrbijo za hrupno nočno življenje, kakršnega tam niso videli vse od Shakespearjevih časov.

Crawford upa, da bo s tem, ko je za lokacijo svojih portretov izbral ulice Shoreditcha, gledalcu omogočil poseben vtis o tem zelo posebnem delu Londona. Ni ga hotel le uporabiti za ozadje svojih subjektov, s čimer se subtilno nanaša na gledališko iluzijo, temveč je hotel hkrati prikazati območje, ki vsakemu gostujočemu umetniku en mesec služi kot dom. V okviru tega programa so številni Slovenci imeli priložnost spoznati londonsko kulturo in se ustvarjalno odzvati nanjo. Fotograf, ki se je srečal s številnimi uveljavljenimi in perspektivnimi slovenskimi umetniki, je v zameno za ustvarjanje tako obsežnega opusa pridobil veliko globlje razumevanje in zavedanje pomena kulture za Slovenijo in raznolikosti njenih umetnikov.

(Mike Crawford)

Razstava je na ogled do 30. 6. 2016.

Odpiralni čas:
vsak dan: 12.00-23.00

Naslov: Trg prekomorskih brigad 3, Ljubljana